Terug naar het overzicht

Nieuwe identiteitskaart krijgt in 2021 een inlogfunctie

Vanaf maandag 4 januari 2021 krijgt de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie voor DigiD. De identiteitskaart moet het inloggen bij DigiD nog veiliger maken.

Na het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Daarmee kunt u de identiteitskaart activeren. De nieuwe identiteitskaarten hebben een nieuwe chip, die verbinding kan maken met de DigiD-app op smartphones.

Inloggen

Door op deze manier in te loggen, kunt u uw gegevens inzien of wijzigen die extra gevoelig zijn. Zoals medische gegevens.
Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt voor maximale bescherming van iemands gegevens.

Aanvraag

Het aanvragen van een identiteitskaart zonder inlogfunctie, of een ander reisdocument, kan in 2020 tot uiterlijk 30 december 2020 om 15.30 uur. Na deze datum kunt u vanaf 4 januari 2021 weer een reisdocument aanvragen.

De identiteitskaart wordt in 2021 duurder: € 4,50 extra voor personen van 18 jaar en ouder en € 1,54 extra voor personen jonger dan 18 jaar.

Meer info:

Identiteitskaart aanvragen