Terug naar het overzicht

Onthulling informatiebord verzetsheld Fritz Conijn op 4 mei

Op 4 mei wordt een informatiebord onthuld over de jong gestorven verzetsheld Fritz Conijn. Dit paneel is het sluitstuk van de verzetsheldenroute, die door de gemeente Alkmaar loopt.

De verzetsheldenroute herinnert aan de mensen die om het leven kwamen door hun verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om 14.30 uur onthult burgemeester Anja Schouten het paneel, samen met Doeko Bosscher, een familielid van Conijn. Het paneel komt te staan in de Fritz Conijnlaan.

Portretfoto van Fritz Conijn (foto: Oorlogsgravenstichting)

Fritz Conijn

De Alkmaarder Fritz Conijn was met 17 jaar een van de jongste leiders van knokploegen in Alkmaar en Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meteen na de capitulatie in 1940 neemt Fritz als padvinder deel aan het Nationaal Hulpcomité. Met zijn zwager Doeko Bosscher richtte hij de Alkmaarse Knokploeg op en ontpopte zich al snel als leider. Hij stapte over naar Amsterdam, waar hij steeds gevaarlijker missies uitvoerde. In 1944 werd hij in de val gelokt bij het vrijkopen van een gearresteerde verzetsvriend. Conijn werd kort daarna voor zijn daden gefusilleerd in kamp Vught, 21 jaar oud.

Sinds 1955 is zijn naam verbonden aan de Fritz Conijnlaan, waar de padvinderij stond waar hij lid van was. Het straatnaambord werd onthuld door zijn moeder. Conijns neef, de zoon en naamgenoot van Doeko Bosscher, beschreef in zijn boek ‘Haast om te sterven’ de oorlogsjaren van Conijn.

Verzetsheldenroute

De verzetsheldenroute gaat door de hele gemeente Alkmaar en gaat langs herdenkingsmonumenten en plekken waar dramatische gebeurtenissen plaats vonden. Zoals de Slag bij Rustenburg in Schermer en de moord op twee Rijper verzetsmensen in Noordeinde. Op sommige locaties staat een informatiepaneel. Het eerste paneel werd vorig jaar onthuld bij de opening van het Bram Daalderhof, op Daalders geboortedag 7 mei.

Eric en Daniëlle Daalder onthulden een informatiepaneel over hun oudoom: “de cirkel is rond, Bram is thuis”. (Foto: JJFoto)

Burgemeester Schouten: “Juist in deze tijd zien we weer hoe belangrijk het is om deze verhalen te blijven vertellen. Met elkaar kunnen we de namen levend houden, van de verzetsmensen die zijn gestorven voor onze vrijheid. Deze route brengt hun verhaal ook voor toekomstige generaties dichtbij. ”

De route is ontstaan in samenwerking met Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland, Historische Kring Ursem, de Historische Vereniging Alkmaar en het Regionaal Archief Alkmaar. De rondgang is geschikt voor wandelaars en fietsers. Deze is digitaal beschikbaar en voorzien van informatie en beeldmateriaal. Het is als themakaart te vinden via alkmaaropdekaart.nl