Terug naar het overzicht

Opruimactie van fietsen bij station Alkmaar

In de week van 21 november ruimt de gemeente Alkmaar op het voorplein van station Alkmaar wrakfietsen en fout geparkeerde fietsen op. De gemeente voert deze opruimactie uit in samenwerking met gemeentelijke Handhaving, Rataplan en de NS.

Voor de veiligheid en doorstroming is iedereen verplicht om zijn fiets in de rekken te plaatsen. Op dit moment staan er teveel fout geparkeerde fietsen bij het centraal station in Alkmaar. De veiligheid en toegankelijkheid van het station zijn hiermee in het geding.

De opruimactie

Om het plein op te schonen organiseert de gemeente een handhavingsactie. De gemeente voert de wrakfietsen direct af. Wrakfietsen zijn fietsen waar bijvoorbeeld een stuur of zadel ontbreekt, of waarbij de banden plat zijn. Fietsen die vastgeketend zitten met een ketting neemt Rataplan direct mee naar hun depot. Fout geparkeerde fietsen krijgen een sticker. Eigenaren van fout geparkeerde fietsen kunnen deze fietsen ophalen op een daarvoor aangewezen plek. Na de wettelijke termijn van 14 dagen verwijdert Rataplan ook de fietsen met sticker die niet zijn opgehaald door de eigenaar. Rataplan bewaart de fietsen hierna nog 3 maanden in hun depot.

Fiets parkeren op de juiste manier

Het parkeren van de fiets bij het station moet in de daarvoor bestemde stallingen. Naast een bewaakte inpandige stalling zijn er voldoende rekken aan zowel de voor- als achterzijde van het station. De fietsenstalling aan het voorplein heeft bovenaan een toegang tot de traverse. Zo zijn de perrons ook goed bereikbaar.

We maken met deze actie het voorplein van het station schoon van fout geparkeerde fietsen. We hopen hiermee een aanzet te geven tot het juist parkeren van de fiets. Hiermee dragen we gezamenlijk bij aan ieders veiligheid en de bereikbaarheid van het station.

Wethouder Robert te Beest