Terug naar het overzicht

Provincie Noord-Holland krijgt 'eigen' OV-fiets

De provincie Noord-Holland heeft nu zijn eigen OV-fiets, ontworpen door kunstenaar Daniël Roozendaal. Op deze fiets zijn verschillende herkenbare elementen op te merken die tekenend zijn voor de provincie, zoals een kaas die verwijst naar de kaasmarkt in Alkmaar. NS brengt de fiets uit ter ere van het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets. NS verdeelt vijf ‘feestfietsen’ over de provincie. Zo kunnen reizigers een geregionaliseerde fiets treffen op onder andere station Alkmaar.

Op de Noord- Hollandse OV-fiets zijn vier bekende kenmerken te zien. ‘’De meeste highlights op de fiets zijn overduidelijk, zoals de Zaanse huisjes’’, aldus Roozendaal. “Bij sommige kenmerken wil ik de reiziger uitdagen iets langer na te denken. Ik ben benieuwd of reizigers alle kenmerken herkennen en wie er straks een ritje maakt op de speciale fietsen.” Naast de Zaanse huisjes en de Alkmaarse kaas, is het Paleis op de Dam te zien en de vuurtoren van Den Helder.

Kunstenaar Daniël Roozendaal heeft twaalf ontwerpen gemaakt voor de OV-fiets. Voor elke provincie één. Christiaan Peetoom nam de eerste Noord-Holland OV fiets in ontvangst.

Vier personen met een kleurrijke fiets voor hen
Christiaan Peetoom neemt eerste feestfiets in ontvangst (Foto Jan Jong)