Terug naar het overzicht

Samenwerking voor sporttalenten in Alkmaar

Op 14 mei hebben de sportbonden, trainers, Topsport Alkmaar en wethouder sport Christiaan Peetoom een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze overeenkomst geldt voor drie jaar. De Regionale Trainingscentra bieden programma’s aan voor jonge, talentvolle sporters. Met dit programma kunnen zij zich ontwikkelen tot topsporters. In de overeenkomst staan afspraken over hoe de kwaliteit van deze programma’s behouden en verbeterd wordt.

Vertegenwoordigers regionale trainingscentra. Atletiek, hardlopen midden- en lange afstand (Team Distance Runners, Atletiekunie), Baanwielrennen (KNWU), Golf (Sluispolder, NGF), Handbal (NHF), Rugby (Rugbyacademie NW / Rugby Nederland), Schaatsen (schaatsacademie NW / KNSB), Schermen (Holland Schermen, KNAS), Tampolinespringen (Triffis, KNGU), Paratriatlon (NTB), Meisjesvoetbal (AZ, KNVB), Judo (Tom van der Kolk, JBN) Fotocredit: Jan Jong Fotografie

Zichtbaarheid en bereik van sport

Het vergroten van de zichtbaarheid van topsport is een belangrijke doelstelling, ook in het lokale sportakkoord. Topsport geeft een gevoel van trots, plezier en verbondenheid. Het zorgt ervoor dat meer mensen interesse krijgen in sport. Daarom hebben de trainers voor het tekenmoment een workshop over social media gevolgd. Tijdens deze workshop hebben de Regionale Trainingscentra geleerd hoe zij het imago van Alkmaar als sportstad kunnen versterken.

Wethouder sport Christiaan Peetoom zegt: “We zijn ontzettend trots dat we in Alkmaar 11 actieve trainingscentra hebben. Deze centra bieden talentvolle sporters een plek om zich te ontwikkelen tot topsporters. En met succes! Zo zijn 14 handbalspeelsters doorgestroomd naar Papendal en is een Alkmaarse trampolinespringster Europees Kampioene geworden.”

Regionale Trainingscentra in Noord-Holland

De Regionale Trainingscentra zijn er voor talentvolle sporters uit heel Noord-Holland. Scholieren kunnen vanuit deze centra doorgroeien naar een TeamNL Centrum om daarna als volwassene internationaal door te breken.

Topsport Alkmaar

De ondersteuning van talenten, trainers en Regionale Trainingscentra wordt verzorgd door Topsport Alkmaar, onderdeel van Alkmaar Sport. Adrie Visser, een oud top-wielrenster, is de topsportcoördinator. Zij zorgt ervoor dat de ondersteuning aansluit op de behoeften van de centra, talenten en verenigingen.

Adrie Visser zegt: “Het is uniek hoe de gemeente Alkmaar talentontwikkeling ondersteunt. Daar mogen we trots op zijn. Als oud-topsporter weet ik hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd goede faciliteiten, trainers en coaches te hebben. In de komende drie jaar wil ik de talentenprogramma’s versterken door experts in te zetten en samen te werken met meer externe partners. Zo’n samenwerking wordt pas echt succesvol als Talentontwikkeling en Topsport Alkmaar bekend zijn bij alle inwoners. Daar ga ik voor.”

Dit zijn de Regionale Trainingscentra

Een overzicht van de elf verschillende sporten en de betrokken organisaties:

 • Atletiek, hardlopen midden- en lange afstand (Team Distance Runners, Atletiekunie)
 • Baanwielrennen (KNWU)
 • Golf (Sluispolder, NGF)
 • Handbal (NHF)
 • Rugby (Rugbyacademie NW / Rugby Nederland)
 • Schaatsen (Schaatsacademie NW / KNSB)
 • Schermen (Holland Schermen, KNAS)
 • Trampolinespringen (Triffis, KNGU)
 • Paratriatlon (NTB)
 • Meisjesvoetbal (AZ, KNVB)
 • Judo (Tom van der Kolk, JBN)