Terug naar het overzicht

Straatintimidatie in Alkmaar: het verhaal van Bo (21)

Straatintimidatie komt overal ter wereld veel voor en ook Alkmaar is hierop helaas geen uitzondering. De gemeente Alkmaar is een campagne gestart met opvallende en intense teksten als ‘Hey vuile nicht’ en ‘Wow, lekkere billen’. Deze campagne ondersteunt het online meldpunt dat de gemeente heeft opgezet. Doel van het meldpunt is, dat de gemeente een beter beeld krijgt van straatintimidatie in Alkmaar, waarmee zij een passende aanpak kan gaan inzetten. Om aandacht te vestigen op het belang van het meldpunt, spraken wij met vier jongeren over hun heftige ervaringen met straatintimidatie. In deel 2 lees je over de ervaringen van Bo.

Bo (21) is slachtoffer van straatintimidatie
Bepaalde straten in de stad waar zich veel jongeren en mannen bevinden, vermijdt Bo liever. Fotocredit: Fotostudio Wick Natzijl

Bo (21) is slachtoffer van straatintimidatie in Alkmaar. Hij wordt vaak verbaal benaderd, soms ook fysiek. Eén keer door een fietsende man, die hem probeerde te meppen en te duwen. Door deze gebeurtenissen voelt Bo altijd een fight or flight response: “Je staat heel erg op je tenen, je nekharen staan rechtop – zo’n gevoel. Je loopt wat sneller en je kijkt meer rond.”

Bepaalde straten in de stad waar zich veel jongeren en mannen bevinden, vermijdt Bo liever. Ook als hij groepjes jongens ziet staan, doet zich de angst voor hate crime voor. Een andere ervaring die Bo bij zal blijven, was toen hij net klaar was met werken en op weg ging naar de bushalte op de Kanaalkade: “Ik merkte dat een man mij de hele route achtervolgde. Ik leunde tegen het bushokje aan. Hij stopte een paar meter verderop en kwam steeds dichterbij schuifelen. Ik vond het naar, dus ik ben naar de andere kant van het bushokje gegaan. Dat deed hij toen ook.” Na een aantal keer heen en weer te zijn verplaatst in het hokje, kwam de bus aanrijden. “Ik ben op mijn bus gestapt en hij is achtergebleven. Het was heel raar en beangstigend.”

Meldpunt

De vier jongeren die wij spraken zijn nog maar een klein deel van alle personen die dagelijks te maken hebben met straatintimidatie. Daarom is er nu een meldpunt. Het meldpunt van Alkmaar is te vinden via www.alkmaar.nl/straatintimidatie. Heb jij ook iets meegemaakt? Twijfel niet en meld het. Op deze manier krijgen wij nog beter inzicht, waar en op welke manier straatintimidatie zich voordoet, zodat we dit kunnen aanpakken.

Lees ook het interview met Rosetta en het interview met Zoë.

Tekst: Kyara van der Rhee