Terug naar het overzicht

Straatintimidatie in Alkmaar: In de zomer is het altijd raak voor Zoë

De gemeente Alkmaar vindt dat straatintimidatie moet worden aangepakt. Daarom is er een online meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen doen. Doel van het meldpunt is, dat de gemeente een beter beeld krijgt van straatintimidatie in Alkmaar, waarmee zij een passende aanpak kan gaan inzetten. Wij spraken met vier jongeren over hun ervaringen met straatintimidatie in Alkmaar. Hieronder lees je het verhaal van Zoë (19).

Haar kleding aanpassen zal Zoë niet snel doen. Fotocredit: Fotostudio Wick Natzijl

In de zomer en vooral in de stad, is het altijd raak voor Zoë. Ze vertelt dat mannen zich dan niet inhouden en haar veelvuldig benaderen: “Vaak denken ze dan dat het een compliment is, maar ik vraag er niet om.” Ze voelt zich oncomfortabel als het gebeurt en vooral ook machteloos als er iets voorvalt: “Wat kun je ermee? Je gaat er niet tegenin, want voor hetzelfde geld is het echt zo’n mafkees die helemaal uit de pan flipt. Dus je laat het gewoon gaan.”

Zo komt er zelfs in de supermarkt vlak bij haar huis intimidatie voor. Zoë vertelt over de types die er rondhangen en over haar grote teleurstelling dat het zich zelfs vlakbij haar huis afspeelt. Het onderscheid tussen mannen die aardig willen zijn en mannen die andere intenties hebben, is voor haar moeilijk te maken. Ze geeft aan dat de eerste stap voor mannen met goede bedoelingen is, om na te denken over hoe je iets comfortabel over kan laten komen. Haar kleding aanpassen in de zomer zal Zoë echter niet snel doen: “Ik vind niet dat dat mijn probleem is. Ik zou het niet moeten veranderen.”

Meldpunt

De vier jongeren die wij spraken zijn nog maar een klein deel van alle personen die dagelijks te maken hebben met straatintimidatie. Daarom is er nu een meldpunt. Het meldpunt van Alkmaar is te vinden via www.alkmaar.nl/straatintimidatie. Heb jij ook iets meegemaakt? Twijfel niet en meld het. Op deze manier krijgen wij nog beter inzicht, waar en op welke manier straatintimidatie zich voordoet, zodat we dit kunnen aanpakken.

Lees ook het interview met Rosetta en het interview met Bo.

Tekst: Kyara van der Rhee