Terug naar het overzicht

Straatintimidatie: Jan hoort regelmatig dat mannen ‘mannelijk’ zouden moeten zijn

Straatintimidatie komt overal ter wereld veel voor en ook Alkmaar is hierop helaas geen uitzondering. De gemeente Alkmaar vindt dat straatintimidatie moet worden aangepakt. Daarom is er een online meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen doen. Doel van het meldpunt is, dat de gemeente een beter beeld krijgt van straatintimidatie in Alkmaar, waarmee zij een passende aanpak kan gaan inzetten. Om aandacht te vestigen op het belang van het meldpunt, spraken wij met vier jongeren over hun ervaringen met straatintimidatie in Alkmaar. In het laatste deel van deze reeks spreken we met Jan (19).

Jan hoort regelmatig dat mannen ‘mannelijk’ zouden moeten zijn. Fotocredit: Fotostudio Wick Natzijl

Nagellak, mascara en leuke kleurtjes op het gezicht bij mannen blijkt ook een controversieel thema te zijn in de huidige maatschappij. Jan (19) kijkt niet meer op van jongens, die hem op uitdagende manier bedelven met vragen over waarom hij dit draagt. Hoe vaker de vraag wordt gesteld, hoe gefrustreerder Jan wordt. Hij gaat dan ook het gesprek met ze aan. Regelmatig hoort hij dat mannen ‘mannelijk’ zouden moeten zijn en dat deze make-up producten daar niet bij passen.

Jan is voor zijn opleiding vaak onderweg met het openbaar vervoer. Hij vertelt over hoe er eens een man naast hem kwam zitten in een lege coupé. De man probeerde hem aan te raken door een arm om zijn schouders te leggen. Hij stapte uit op hetzelfde station, bleef vervolgens achter hem aan lopen en riep eigenaardige dingen als dat hij Jan zou willen insmeren met lotion. Jan vertelt: ‘Hij zei dingen waarvan ik dacht, daar wil ik helemaal niet over nadenken. Ik weet dat jij nu iets fout doet, maar ik voel me nu heel klein worden’.

Jan geeft aan dat hij wel zijn gedrag heeft aangepast na die gebeurtenissen. Als hij naar Amsterdam reist, heeft hij geen zin in de confrontatie die elke dag opnieuw voorkomt en draagt daarom minder make-up.

Meldpunt

De vier jongeren die wij spraken zijn nog maar een klein deel van alle personen die dagelijks te maken hebben met straatintimidatie. Daarom is er nu een meldpunt. Het meldpunt van Alkmaar is te vinden via www.alkmaar.nl/straatintimidatie. Heb jij ook iets meegemaakt? Twijfel niet en meld het. Op deze manier krijgen wij nog beter inzicht, waar en op welke manier straatintimidatie zich voordoet, zodat we dit kunnen aanpakken.

Lees ook het interview met Zoëhet interview met Rosetta en het interview met Bo.

Tekst: Kyara van der Rhee