Terug naar het overzicht

Vraag nu subsidie aan voor het isoleren van uw woning! 

Als u eigenaar bent van een koopwoning en deze wilt isoleren, dan kunt u hier nu mogelijk subsidie voor aanvragen. De subsidie van 1.350 euro kan worden gebruikt voor isolatie, glas of ventilatie. Hiermee wordt het verduurzamen van slecht geïsoleerde woningen betaalbaar voor mensen die dit het hardst nodig hebben. Heeft u uw huis al eerder geïsoleerd? Geen probleem. Voor woningen die na 1 januari 2023 zijn geïsoleerd, kan ook nog subsidie worden aangevraagd. 

Ruime doelgroep 

De subsidie is bedoeld voor alle soorten woningen met energielabel D, E, F of G en een WOZ-waarde onder de 429.300 euro. Dus ook als u een woonboot, woonwagen of appartement isoleert, kunt u geld terugkrijgen. Deze doelgroep heeft over het algemeen de meeste moeite met het verduurzamen van hun woning. De verwachting is dat minimaal 1.500 huishoudens een subsidie kunnen aanvragen. Ook voor doe-het-zelf isolatiemaatregelen kan subsidie worden aangevraagd. 

Bestrijding energiearmoede 

Ongeveer 10 procent van de koopwoningen in de gemeente Alkmaar heeft energielabel D, E, F of G. De bewoners van deze huizen lopen een hoger risico op ‘energiearmoede’. Dit betekent dat zij moeite hebben om de energierekening te betalen. De subsidie van 1.350 euro moedigt eigenaren aan om hun woning te isoleren. Dit geld kan worden gebruikt om bijvoorbeeld vloeren of de zolder te isoleren en ramen te vervangen door dubbelglas. Zo kunnen bewoners van die woningen op hun energiekosten besparen.  

“Ik hoop dat deze subsidiemaatregel juist die mensen bereikt die met 1.350 euro subsidie de eerste stappen gaan zetten in het verduurzamen van hun huis. Alkmaar wil verduurzamen, dat is belangrijk voor het klimaat. Maar dat willen wij samen doen. Vooral bij dit type woningen kan snel winst gemaakt worden. Dat is goed voor het klimaat, maar zeker ook voor de eigen portemonnee”, aldus Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid gemeente Alkmaar. 

Goed voor het milieu 

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie wordt een huis als het ware ingepakt, zodat warmte beter vastgehouden wordt. Hierdoor is minder energie nodig. Energiebesparing wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar een toekomst zonder aardgas. Isolatiemaatregelen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. 

Hoe vraagt u de subsidie aan?

Alle informatie over de subsidie en hoe u deze kunt aanvragen, staat op alkmaar.nl/isolatiesubsidie