Terug naar het overzicht

Tulp voor Tante Truus gedoopt

Bij het beeld van Truus Wijsmuller op de Gewelfde Stenenbrug doopte burgemeester Emile Roemer vandaag de naamtulp voor Tante Truus. De tulp is ontwikkeld door twee gemotiveerde kwekers en heeft de Alkmaarse kleuren rood en wit. Ook onthult hij een ANWB gevelbordje op de Mient 14, het geboortehuis van Truus Wijsmuller.

Sam Veldboer van de firma Hybris en burgemeester Emile Roemer en zijn vrouw proosten op de doop van de tulp ‘Tante Truus’. (Foto: JJFoto)

De ANWB schonk de helft van de kosten hiervan. Het bordje is een initiatief van de Historische Vereniging Alkmaar en verwijst naar de website www.tantetruusishier.nl Vanwege de coronamaatregelen vond de doop en onthulling plaats in besloten gezelschap.

Bijnaam inspireert kwekers
Truus Wijsmuller redde duizenden kinderen uit handen van het Duitse regime. De kinderen gaven haar de erenaam ‘Tante Truus’. Deze bijnaam inspireerde bloembollenveredelaars Sam Veldboer van de firma Hybris en Erik van Dam van Triflor tot het ontwikkelen van de naamtulp. Zij deden dit op eigen kosten. De rode tulp met witte rand is vandaag ceremonieel gedoopt ter gelegenheid van de 125e geboortedag van Truus Wijsmuller. Die was op 21 april van dit jaar, maar de doop kon vanwege corona toen niet doorgaan. De kwekers doopten de tulp samen met burgemeester Roemer en zijn echtgenote. Over een aantal jaar is de tulp verkrijgbaar. De doop was bij het standbeeld van Tante Truus, tegenover haar geboortehuis op de Mient.

Tante Truus
Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door in Alkmaar. Als volwassen vrouw was zij in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog (WOII) een belangrijke spil in de organisatie van de beroemde Kindertransporten. Het waren kinderen uit verschillende hoeken van Europa en met name van joodse komaf. Haar acties begonnen kleinschalig, zoals het regelen van een veilig onderduikadres voor een klein groepje kinderen. Later hielp ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. Deze erenaam is haar gegeven in een rouwadvertentie bij haar overlijden in 1978 door de volwassen geworden kinderen.

Lees meer op: www.tantetruusishier.nl