Terug naar het overzicht

Upcycle bicycle zorgt voor groen hergebruik van restafval.

Vanaf eind juni rijdt de ‘upcycle bicycle’ door het centrum van Alkmaar. Met deze elektrische bakfiets halen jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koffieprut en andere waardevolle groene grondstoffen op bij Alkmaarse restaurants en ondernemingen. Hiermee levert het afval van ondernemers een bijdrage aan de Alkmaarse circulaire doelen tegen verspilling van grondstoffen. Wethouder Christian Braak liet zich informeren over het initiatief.

Het groene afval wordt met de fiets naar moestuinen en een pluktuin gebracht en daar verwerkt tot compost. Het initiatief is mede tot stand gekomen dankzij de Innovatieraad Alkmaar. Deze raad brengt de gemeente, ondernemers en bewoners samen om de Sustainable Development Goals, kortweg SDG’s, te halen in de regio Alkmaar. Deze zijn onderdeel van de Global Goals.

‘Het afval van ondernemers levert hiermee een prachtige bijdrage aan de Alkmaarse circulaire doelen tegen verspilling van grondstoffen.’ – wethouder duurzaamheid Christian Braak

De uitvoering was niet mogelijk geweest zonder samenwerking tussen de 28 ondernemers in de binnenstad die hun restafval inleveren, Kop-zorg, El Kombi sup, een aantal afvaldienstverleners zoals Seenons, GP Groot, Renewi, de gemeente Alkmaar en vele ondernemers en bewoners van de stad. Gezamenlijk streven zij circulaire doelstellingen na en zetten zij de schouders onder de uitdagingen van de toekomst. Er zijn ook plannen om andere waardevolle stromen om te zetten tot een nieuw Alkmaars product (zeep, scrub, oesterzwammen, bitterballen) en daarmee circulariteit in Alkmaar te bevorderen. 

Heb je een horecazaak en wil je je ook gratis aanmelden voor de pilot met de upcycle bicycle? Vul dan het contactformulier in op www.globalgoalsalkmaar.nl