Terug naar het overzicht

Vervoersverbod door vogelgriep

In Zaandijk is vogelgriep vastgesteld op een kinderboerderij, de vogels zijn inmiddels geruimd. Om verspreiding van het virus te voorkomen geldt in een zone van 10 kilometer om het bedrijf per direct een vervoersverbod. Daar valt ook een deel van de gemeente Alkmaar onder. Dit betreft o.a. (delen van) Graft, De Rijp, West-Graftdijk, Markenbinnen, Oost-Graftdijk en Starnmeer. Op de plattegrond van Dierziektencrisis | RVO kunt u precies zien waar dit vervoersverbod geldt. Daarnaast is in heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld.

Wat moet ik doen als ik een (dode of zieke) vogel aantref?
Heeft u 1 of meer dode of zieke (water)vogels gevonden? Bel dan direct de dierenambulance. Raak de vogel niet aan, laat de vogel liggen. Zorg ook dat uw huisdieren dode of zieke vogels niet aan kunnen raken. Geef dit door aan de Dierenambulance Noord-Kennemerland (DANK). Het nummer van de dierenambulance is telefoonnummer 088-811 3750.

Bent u vogelhouder?
Bent u vogelhouder en vindt u dode kippen of vogels, neem dan contact op met de dierenarts, zie Vogelgriep | NVWA. Meer over de maatregelen voor particuliere vogelhouders tijdens de vogelgriep zie de informatiepagina van de Rijksoverheid.

Vogelgriep
Vogelgriep is een ziekte die zeer besmettelijk kan zijn voor pluimvee, zoals kippen, eenden en kalkoenen. Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is zeer klein.

Lees alles over vogelgriep op: Vogelgriep | Rijksoverheid.nl