Terug naar het overzicht

Vier grote evenementen Alkmaar Ontzet 450 jaar bekend

In 2023 viert en herdenkt Alkmaar 450 jaar Alkmaar Ontzet met veel kleine en een aantal grotere evenementen. Deze week heeft het college van B&W bekend gemaakt welke vier grote evenementen er zullen plaatsvinden.

Logo Alkmaar Ontzet 450

Jungle in the Sky

Begin september 2023 komt in een aantal wijken in Alkmaar het verbindende, positieve festival “Jungle in the Sky” naar de mensen toe. Het is een educatieve voorstelling met muziek, dans en circuselementen zoals reuzenpoppen. Doel van het festival is de saamhorigheid tussen inwoners te bevorderen. De makers betrekken Alkmaarse jongeren actief bij de voorbereidingen.

Met eigen ogen

Het tweede project staat ook in september 2023 gepland en heet “Met eigen ogen”. Het is een route door (deels) verduisterde monumentale ruimten van het Stadhuis. Via een bijzondere beleving met lichteffecten, projecties en verhalen , en met gebruik van toepasselijke schilderijen van het Stedelijk Museum Alkmaar, maakt de bezoeker op een laagdrempelige manier kennis met het verhaal van het beleg en het Ontzet.

Vrij van Verzet

Tussen 18 september en 8 oktober 2023 is de opvoering “Vrij van Verzet” te zien: een toegankelijke en uitdagende voorstelling in de buitenlucht. De makers denken daarbij aan de plek van de verdwenen kastelen van Floris V in de Oudorperpolder. Het is een tragikomedie over de pasverworven vrijheid na het beleg en het Ontzet in 1573. Het theatergezelschap gebruikt daarbij een theatervorm die vooral ook jongeren aantrekt en betrekt scholen bij de productie.

The Night of the Alckmaer Proms

The Night of the Alckmaer Proms sluit het jubeljaar op 8 oktober af. Het wordt een muzikale reis door de tijd vanaf eind zestiende eeuw tot heden. Lokale en nationale artiesten treden op. Er komt een speciaal prikkelarm middagprogramma voor ouderen, kinderen en bijvoorbeeld mensen met een beperking.

“Dit jubileumjaar vieren en herdenken we wat vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid anno nu betekenen. De vier geselecteerde projecten vormen een mooie mix, bieden voor ieder wat wils en zijn passend voor dit jubileumjaar. Ik ben daarom heel blij met deze selectie en ik wil alle initiatiefnemers en beoordelingscommissie hartelijk danken voor hun inspanningen”, aldus burgemeester Anja Schouten. “Er valt voor september al veel meer te beleven. Het jaarprogramma Alkmaar 450 krijgt steeds meer vorm. Naast de grote evenementen zijn er veel aanvragen gedaan voor kleine initiatieven. Ik ben daardoor aangenaam verrast en heb in ieder geval veel zin in dit jubileumjaar.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma van 450 jaar Alkmaar Ontzet kijk op: www.alkmaarontzet450jaar.nl