Terug naar het overzicht

Vooraanstaand duurzaam: sportgebouw De Meent

De Meent heeft maar liefst 2.650 zonnepanelen, een batterij om de elektriciteit in op te slaan, een systeem waarmee de warmte uit de ijsmachine gebruikt wordt voor het verwarmen van het gebouw, duurzame koeling en een energienetwerk waarmee de elektriciteit en de warmte in het gebouw zo slim mogelijk wordt geregeld. De Meent is daarmee een vooraanstaand duurzaam voorbeeld onder de (sport)gebouwen.

IJsbaan de Meent wordt heropend.
Heropening ijsbaan de Meent. (Foto: JJFoto)

Warmte van ijsmachine

Al vanaf de opening in 2016 wil Alkmaar Sport een zo duurzaam en energiezuinig mogelijk sportgebouw. Gemeente Alkmaar, Alkmaar Sport en Groot Ecobouw gingen aan de slag om de warmte die vrijkomt bij de ijsmachines te gebruiken. Dankzij de vergoeding via het Europese project POCITYF werd dit plan in 2019 werkelijkheid. Nu zorgt een speciaal opslagsysteem ervoor dat er niets van de warmte verloren gaat.

Duurzame koeling voor sporters

Sporters ervaren nu het voordeel van de duurzame koeling in het gebouw. Zeker in de zomerperiode. Daarnaast kunnen zij de 20 oplaadpunten voor elektrische auto’s en 16 oplaadpunten voor elektrische fietsers gebruiken. De parkeerplaatsen werken nu drievoudig: voor parkeren, duurzame energie opwekking en opladen.

Wethouder Duurzaam Christian Schouten: ‘’Energie-positieve De Meent draagt bij aan het doel om in 2030 30% te verminderen in ons CO2-verbruik. De betaalbaarheid van een bezoek aan het sportgebouw blijft daarbij een topprioriteit. Doordat de Meent bijna geen gas meer verbruikt, blijft de betaalbaarheid gewaarborgd.’’

Inspiratie voor Europa

Binnen het POCITYF-project is Alkmaar één van de twee trotse voorbeeldsteden op het gebied van duurzame energieopwekking, -gebruik en -opslag. De verduurzaming is ook in de rest van Europa opgevallen.

Matthé Laan, Manager Beheer en Onderhoud van De Meent: “De opmerkelijke verduurzaming van De Meent is een inspiratie voor andere sportgebouwen. Ik nodig iedereen uit, sporters en niet-sporters, om het gebouw zelf te bekijken. We kunnen hier als Alkmaarders oprecht trots op zijn. Ik ben het in ieder geval!’’