Terug naar het overzicht

Vredesoverleg Alkmaar

Kort na de uitbarsting van geweld in Israël en de Palestijnse gebieden in oktober 2023 kwam op het stadhuis in Alkmaar een groep mensen samen. Onder hen burgemeester Anja Schouten, mensen van verschillende Alkmaarse moskeeën, kerken en de synagoge en mensen van Alkmaarse vredesorganisaties.

Zij spraken met elkaar. Ieder vanuit hun eigen achtergrond, en ieder vanuit hun eigen pijn. Het was geen makkelijk gesprek. Maar het was een belangrijk gesprek. Want ze zagen verschillen in hoe ze naar zaken kijken. Maar meer nog, zagen ze hun overeenkomsten. Ze deelden een gevoel van machteloosheid en diep medeleven met alle slachtoffers. En ze zagen hoe belangrijk het is om elkaar vast te houden. Om zich niet hier uit elkaar te laten spelen door wat er daar gebeurt.

Daarna is de groep vaker bij elkaar gekomen en de verbinding blijven zoeken. Samen willen zij dat iedereen in Alkmaar zich veilig kan voelen en kan zijn wie die is. Ze willen voorkomen dat de haat en het geweld van daar hun weg vinden naar hier. De groep voelt zich verantwoordelijk om een goed voorbeeld te zijn van hoe het kan. Dat laten ze zien aan hun achterbannen en hun jongeren. Via deze ‘vredesgesprekken’, maar bijvoorbeeld ook door contacten met middelbare scholen en jongerenwerkers.

Groep mensen in kerk
Vredesoverleg (foto: Jan Jong)