Terug naar het overzicht

Vredesboom Hiroshima geplant aan Kanaalkade

Burgemeester Anja Schouten heeft op woensdag 16 maart een Vredesboom geplant aan de Kanaalkade, hoek Molenbuurt. De boom is een zaailing van een boom die de atoomaanval op het Japanse Hiroshima in 1945 overleefde. De gemeente Alkmaar kreeg het vredesboompje van Hortus Alkmaar.

Jan Zwart Ambassade van Vrede en burgemeester Anja Schouten aan Kanaalkade
Jan Zwart (Ambassade van Vrede) en burgemeester Anja Schouten planten Vredesboom Hiroshima aan Kanaalkade (Fotograaf Jan Jong)

“Met deze vredesboom heeft gemeente Alkmaar een prachtig symbool in de openbare ruimte die de vrede uitdraagt en onderstreept. Juist in deze tijd is de symboliek van een vredesboom een bijzonder en mooi gebaar voor een Vredesgemeente als Alkmaar”, aldus burgemeester Schouten.

De boom staat symbool voor het belang van vrede en vrijheid, verbinding en verdraagzaamheid. Op de nieuwe locatie aan de Kanaalkade kunnen veel inwoners bij het zien van de boompje zich realiseren hoe belangrijk vrede en verdraagzaamheid is.

Burgemeester voor vrede

Sinds 2018 is Alkmaar een Vredesgemeente, daarnaast is de burgemeester van Alkmaar ‘Mayor for Peace’ (burgemeester voor vrede). Zij maakt als burgemeester van Alkmaar deel uit van het wereldwijde netwerk van burgemeesters die zich inzetten om nucleaire ontwapening te stimuleren.

Hiroshima

In Hiroshima overleefde een klein aantal bomen de atoomaanval van 1945. Een aantal nazaten van de bomen is via een Japanse studente in Nederland gekomen en in Hortus Leiden ondergebracht. Hortus Alkmaar heeft twee van deze bomen naar Alkmaar gehaald, de andere vredesboom staat in de Hortus Alkmaar. Voor het Paleis van de Vrede in Den Haag staat ook een nazaat van de bomen uit Hiroshima.