Terug naar het overzicht

Wethouder Te Beest neemt ANIMO-rapport ‘Natuurkansen voor de Oosterhout’ in ontvangst

De vlindertuin in het park de Oosterhout vormt een natuurrijk decor voor een speciaal moment: wethouder Te Beest nam hier op donderdag 22 april het rapport ‘Natuurkansen voor de Oosterhout’ in ontvangst van voorzitter Arie van Diepen van stichting ANIMO. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van natuur en milieu in Alkmaar en omgeving. Bij de overhandiging waren ook kinderen van de Matthiasschool aanwezig. De Oosterhout ligt vlakbij de school en is daardoor als een achtertuin voor de leerlingen. 

Ideeën voor natuur

Het rapport van ANIMO bevat ideeën om de natuur in de Oosterhout te versterken. ANIMO denkt daarbij aan maatregelen zoals het aanleggen van een paddenpoel, een natuurlijker inrichting van oevers en meer geleidelijke overgangen van gras naar bosschages en het bloemrijker maken van grasvelden.  Wethouder Te Beest nam het rapport in ontvangst en bedankte ANIMO voor het delen van hun ideeën met de gemeente en hun inzet voor de natuur.

De wens voor meer natuur in dit park, sluit goed aan op de ambitie en maatregelen van de gemeente om de biodiversiteit in Alkmaar te versterken. We kijken graag samen met Animo naar mogelijkheden hiervoor in dit park.

Wethouder te Beest

Inzaaien bloemenlint

Samen met de kinderen van groep 5 van de Matthiasschool voegden Animo en de wethouder ook meteen de daad bij het woord, door het gezamenlijk inzaaien van een bloemenlint. Dit bloemenlint is straks als de bloemen bloeien een heerlijk ‘nectar- en stuifmeelbuffet’ voor bijen, vlinders en hommels. Het bloemenlint verbindt bovendien de prachtige vlindertuin in het park met de avonturenheuvel. Bijzonder aan de vlindertuin is dat deze wordt onderhouden door vrijwilligers uit de wijk.

Werken aan biodiversiteit

Het maken van bloemrijke plekken voor bijen en vlinders, die in aantal in heel Nederland zeer sterk achteruit gegaan zijn in de afgelopen decennia, is van grote waarde. Deze soorten en andere insecten zijn heel belangrijk bij de bestuiving van planten, ook van voedselgewassen en sierplanten in tuinen. Het bloemenlint in de Oosterhout is onderdeel van meer maatregelen in de Alkmaarse parken en wijken om de biodiversiteit te versterken en te werken aan een groen Alkmaar. Iedereen kan hier ook zelf aan bijdragen, met bloemen in de (gevel-)tuin of balkon.

Wethouder Robert te Beest ontvangt rapport van stichting ANIMO

Wethouder Robert te Beest ontvangt rapport van stichting ANIMO