Terug naar het overzicht

Zeer strenge maatregelen tot 19 januari

Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet op 14 december besloten tot zeer strenge maatregelen. Zo gaan bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, musea en bioscopen dicht met ingang van dinsdag 15 december. De scholen sluiten vanaf woensdag 16 december. Alleen winkels voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten, groentewinkels, bakkers en slagers blijven open. De maatregelen gelden in elk geval tot dinsdag 19 januari. De regels zijn erop gericht om contacten zoveel mogelijk te voorkomen en zo verspreiding van het virus tegen te gaan.

De meeste winkels blijven tot dinsdag 19 januari dicht. Ook plekken waar veel bezoekers op af komen gaan dicht, zoals musea, bioscopen en pretparken. Alleen drogisterijen en supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels en markten die voedsel verkopen, blijven open. Sommige winkels houden wel een afhaalfunctie voor bestellingen of reparaties, zoals bouwmarkten en fietsenmakers. Restaurants mogen openblijven voor afhalen en bezorgen; hotel restaurants gaan juist dicht.

Scholen dicht tot en met 15 januari

Alle scholen en kinderopvanglocaties zijn met ingang van woensdag 16 december gesloten; hetzelfde geldt voor hogescholen en universiteiten. Leerlingen en studenten volgen tot en met vrijdag 15 januari thuisonderwijs – behalve tijdens de kerstvakantie. Scholen en kinderopvanglocaties blijven wel open voor kwetsbare leerlingen en kinderen van mensen met cruciaal beroep.

Blijf zoveel mogelijk thuis

De nieuwe maatregelen zijn erop gericht om contacten zoveel mogelijk te voorkomen en zo verspreiding van het virus tegen te gaan. Het dringend advies aan alle Nederlanders is daarom om de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Thuis ontvangt u maximaal 2 bezoekers per dag; buiten bent u met maximaal 1 ander persoon samen, exclusief kinderen tot 13 jaar. U mag dus buiten ook maar met 1 ander persoon sporten. Alleen op 24, 25 en 26 december mag u thuis 3 personen ontvangen.

Bekijk alle coronamaatregelen die nu gelden

Basisregels

Ook tijdens de feestdagen is het erg belangrijk dat u de basismaatregelen naleeft. Houd 1,5 meter afstand van bezoekers, ook aan tafel of tijdens de viering. Kies voor de plek met de meeste ruimte, zodat het eenvoudiger is om afstand te houden. Was vaak uw handen, bijvoorbeeld bij aankomst en voor het eten. Blijf bij klachten thuis, ga niet naar buiten of bij anderen op bezoek en laat u testen. Als u besmet bent, roept u hulp in van anderen, indien mogelijk huisgenoten. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat u zelf thuis kunt blijven. Als u hulp nodig hebt, kunt u een beroep doen op een vrijwilliger Alkmaar voor elkaar.

Meer weten: Landelijke aanpak coronavirus