Terug naar het overzicht

Zonneweide Bergerhof: Alkmaar weer een beetje duurzamer

Na jaren van voorbereiding door Wijkvereniging Bergerhof, Energiecoöperatie Alkmaar Energie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, komt Zonneweide Bergerhof steeds dichterbij. Met 242 zonnepanelen biedt dit project ongeveer 50 gezinnen de kans om zonne-energie op te wekken, zonder dat de panelen op hun eigen woning liggen.

In 2018 meldde een inwoner, Rogier Carper, zich bij Alkmaar Energie met het idee van een gezamenlijke zonne-installatie voor de wijk Bergerhof in Alkmaar. In deze wijk is het namelijk niet voor iedere inwoner mogelijk om zonnepanelen op het eigen dak te plaatsen.

Postcoderoosproject

Daarom zochten Carper en Alkmaar Energie naar een plek voor een ‘postcoderoosproject’. Bij een postcoderoosproject wordt een gezamenlijke zonne-installatie neergezet. Buurtbewoners met een bepaalde postcode krijgen dan geld voor de opgewekte zonne-energie. De plek voor de installatie werd gevonden bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in de Bergerhof.

Lokale duurzaamheid

Toen de buurtbewoners zich samen met de energiecoöperatie bij ons meldden hebben we niet lang hoeven nadenken. Wij waren al bezig met de installatie van 5.000 panelen, maar hadden nog wat extra ruimte over. Een veld dat wij niet gebruiken verhuren we nu aan de energiecoöperatie die hier de zonneweide kan bouwen. Deze samenwerking is nieuw voor ons, maar we zijn blij dat we op deze wijze iets terug kunnen doen voor onze buren en kunnen bijdragen aan lokale duurzaamheid.

Klaas Jan de Hart, programmamanager energietransitie van HHNK

Gezamenlijk doel

Ons doel is om Alkmaar duurzamer te maken, voor en door Alkmaarders. Dit doen we bijvoorbeeld met deze gezamenlijke zonprojecten. Hoe meer inwoners wij bereiken, hoe meer we kunnen verduurzamen. Het is mooi dat HHNK haar grond beschikbaar stelt om dit gezamenlijke doel mogelijk te maken.

Benny Duimel, voorzitter van Alkmaar Energie

Inschrijven

De inschrijving is geopend voor deelnemers in de postcodegebieden 1817, 1824, 1825, 1826, 1827, of 1831. Meedoen kan vanaf €330 voor een half zonnepaneel.

We denken dat we aan het einde van dit jaar genoeg deelnemers hebben om de bouw van de zonne-installatie te starten. Alle afspraken zijn gemaakt en de opdracht ligt bij de installateur Texel4trading. Dankzij een subsidieregeling krijgen bewoners dan minimaal 15 jaar geld via de opgewekte zonne-energie. Het is een unieke kans om zonnepanelen te hebben als je eigen dak ongunstig is of als je in een huurwoning woont.

Rogier Carper, wijkvereniging Bergerhof

Meer informatie over Zonneweide Bergerhof is te vinden op alkmaar-energie.nl/initiatief/zonneweide-bergerhof.

Ron de Vries (HHNK), Nicol Schermer (Texel4trading) en Rogier Carper (Wijkvereniging Bergerhof) houden een banner vast met daarop tekst en een foto van Zonneweide Bergerhof
Van links naar rechts: Ron de Vries (HHNK), Nicol Schermer (Texel4trading) en Rogier Carper (Wijkvereniging Bergerhof)