Hulp bij het huishouden

U zoekt hulp bij het huishouden. Het lukt u niet meer om sommige klusjes te doen. Bijvoorbeeld opruimen, koken, boodschappen doen, schoonmaken of de was doen.

Hieronder leest u wat u kunt doen.

 

U zoekt hulp bij het koken en het doen van boodschappen. Het lukt u niet meer om zelfstandig bepaalde taken te doen.

Hieronder leest u wat u kunt doen.

Stap 1 – Mensen die u kent
Vraag eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen een keer komen koken of helpen met boodschappen doen.

Stap 2 – Organisaties in Alkmaar
Daarnaast zijn er in Alkmaar verschillende organisaties die helpen bij koken en boodschappen doen.

Zo zijn er verschillende wijkcentra waar u kunt eten. U vindt alle wijkcentra op de pagina Wijk- en buurtcentra. Af en toe organiseert Resto van Harte kook- en eetavonden in wijkcentra en op andere plekken in de buurt.

Ook is er hulp om boodschappen te doen. Bij Wonenplus kunt u terecht voor een vrijwilliger die u hierbij kan helpen. Ook kunt u Team Vrijwillig vragen om een vrijwilliger die u helpt bij het doen van boodschappen.

Tot slot kunt u tegenwoordig bij verschillende supermarkten uw boodschappen laten bezorgen. Ook zijn er verschillende organisaties die kant-en-klare maaltijden thuisbezorgen, zoals bijvoorbeeld Uitgekookt en Tafeltje Dekje.

Stap 3 – Hulp vanuit de gemeente (Wmo)
Voor hulp bij koken en boodschappen doen is er vanuit de gemeente geen hulp. Dit valt namelijk niet onder de Wmo.

Meer weten over de Wmo? Lees dan meer informatie op Wmo uitgelegd.

U zoekt hulp bij schoonmaken of de was doen. Het lukt u niet meer op bepaalde taken zelfstandig uit te voeren.

Hieronder leest u wat u kunt doen.

Stap 1 – Mensen die u kent
Vraag eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen de was doen of de badkamer schoonmaken.

Stap 2 – Organisaties in Alkmaar
U kunt ook een schoonmaakhulp regelen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand die kan helpen. Ook staan er soms advertenties in de lokale krant.

Vaak vraagt een schoonmaakhulp tussen de 10 en 20 euro per uur. Als u bij verschillende schoonmaakhulpen een prijsopgave aanvraagt, kunt u vergelijken.

Daarnaast zijn er verschillende organisaties waar u hulp kunt vinden:

Homeworks

Espria

Huishoudelijke hulp Ploeg

Mijn gemak van Univé

Centraal Beheer

Schoonmaakwoede

De Witte Werkster

Stap 3 – Hulp vanuit de gemeente (Wmo)
Als het u niet lukt zelf hulp te regelen, kan de gemeente helpen. De gemeente beslist of u in aanmerking komt. Voor hulp vanuit de gemeente betaalt u een eigen bijdrage.

Voorwaarden:

  • Het lukt u zelf niet om uw huis schoon en leefbaar te houden vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking.
  • U heeft er alles aangedaan om in uw omgeving (partner, huisgenoten, buren, familie, bekenden, vrienden) hulp te vinden bij het schoonhouden van uw huis. U hebt geen oplossing voor uw hulpvraag kunnen vinden.
  • U hebt regelmatig (elke week of elke twee weken) hulp bij het huishouden nodig.
  • Het gaat om de kamers die u dagelijks gebruikt.
  • U woont in Alkmaar en staat hier ingeschreven.

Als u hulp wilt aanvragen bij de gemeente, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo.

Vraag altijd eerst of iemand in uw netwerk kan helpen. Denk aan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis.

Ook kunt u hulp van een organisatie inzetten (zie Stap 2). In sommige gevallen kunt u ook terecht bij uw zorgverzekeraar. Check dit bij uw zorgverzekeraar.

Als het u niet lukt zelf hulp te regelen, kan de gemeente helpen. U meldt zich dan bij het Aanmeldpunt Wmo.

U kunt contact opnemen met de organisatie die uw hulp regelt. De naam daarvan staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen. Bijvoorbeeld Actiezorg of VIVA.

De huishoudelijke hulp helpt bij huishoudelijke klusjes in het huis. Denk aan stofzuigen, badkamer schoonmaken of dweilen. De huishoudelijke hulp doet geen klusjes aan de buitenkant van het huis zoals ramen lappen of vegen.

Ja. De hulp die u krijgt is tijdelijk. In de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen staat wanneer uw hulp stopt. Dit is de einddatum van uw hulp.

Als u denkt dat u langer hulp nodig heeft, neemt u uiterlijk 8 weken voordat de hulp stopt contact op met de gemeente. U dient dan een verlengingsverzoek in. Neem hiervoor contact op met het Aanmeldpunt Wmo.