Woningaanpassing

U zoekt hulp bij een aanpassing in uw woning. Zodat u langer zelfstandig kunt wonen. Het lukt u bijvoorbeeld niet meer om staand te douchen of u kunt minder goed lopen.

Kleine woningaanpassingen regelt u zelf.

Bijvoorbeeld: een douchezitje, een mengkraan met 1 hendel, een muurbeugel, een verhoogde of verlaagde wc, een kleine drempel of een (tweede) trapleuning.

Deze kleine woningaanpassingen zijn vaak bij de bouwmarkt te koop. Ook kunt u kijken bij Medipoint.Vraag mensen die u kent om u te helpen bij het installeren van deze kleine aanpassingen.

Er zijn verschillende organisaties die u advies kunnen geven over woningaanpassingen. Voor nu of voor in de toekomst.

Lang zult u wonen

Lekker blijven wonen

Mijn huis op maat

Woongemak is kinderspel

Ook kunt u een kijkje nemen in Het Slimste huis. Hier kunt u allerlei woningaanpassingen bekijken en uitproberen. U kunt een rondleiding reserveren op de website van Het Slimste Huis.

Ook is er hulp om woningaanpassingen te installeren in uw woning. Vraag altijd eerst een buur, familielid of kennis. Als dat niet lukt, neem dan eens een kijkje bij de volgende (vrijwilligers)organisaties:

WonenPlus Alkmaar of WelzijnWonenPlus

Team Vrijwillig

Stichting Present

Een lokale aannemer of klussenbedrijf

Ergotherapeut

Verder kunt u ook contact opnemen met een ergotherapeut. Dit is iemand die advies kan geven over welke woningaanpassingen in uw situatie zouden helpen. Iedereen heeft vanuit de ziektekostenverzekering recht op 10 uur ergotherapie per jaar. Zoekt u een ergotherapeut? Kijk op Ergotherapie Nederland voor een ergotherapeut in uw buurt.

Heeft u een grotere of ingewikkelde woningaanpassing nodig? En kunt u deze zelf – of met hulp zoals beschreven bij stap 2 –  niet plaatsen?

Dan kan de gemeente helpen. Bijvoorbeeld wanneer u de eerste verdieping niet meer kunt bereiken of wanneer uw woning rolstoelgeschikt moet worden gemaakt. U meldt zich dan bij het Aanmeldpunt Wmo. Er gelden voorwaarden.

Voorwaarden

Traplift

  • U kunt niet verhuizen naar een gelijkvloerse woning
  • Wanneer u huurt: u heeft toestemming van de verhuurder
  • Uw woning is geschikt voor een traplift
  • Alle voorzieningen die zich boven bevinden zijn toegankelijk en te gebruiken.

Als u huurt en een woningaanpassing wilt doen, overlegt u altijd eerst met de verhuurder. Vaak staan de afspraken hierover in uw huurcontract.

Soms is het lastig om een woning geschikt te maken en is verhuizen een betere optie. Bijvoorbeeld naar een gelijkvloerse woning.

Is uw huidige woning niet meer geschikt en een woningaanpassing niet mogelijk? Bijvoorbeeld omdat u een beperking heeft of ziek bent?

Als een woningaanpassing niet mogelijk is, kunt u soms een vergoeding krijgen voor uw verhuiskosten.

Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Als het bijvoorbeeld gezien uw leeftijd gebruikelijk is om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning, krijgt u geen vergoeding.

Soms is een woning opeens niet meer geschikt, bijvoorbeeld doordat u een beperking heeft gekregen of ziek bent geworden. Als een woningaanpassing geen goede oplossing is, krijgt u misschien een vergoeding voor uw verhuiskosten.

Als u wilt weten of u een vergoeding kunt krijgen,  meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo.

U kunt contact opnemen met de leverancier van uw hulpmiddel.

De naam van deze leverancier staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.