Subsidies voor inwoners
Voor uw huis en tuin

Isolatie, glas en ventilatie
De subsidie is voor woningeigenaren. Met deze subsidie van gemeente Alkmaar kunt u zelf isoleren of dit laten doen. De subsidie is maximaal € 1.350,-, afhankelijk van de kosten.

Warmtepompen, zonneboilers, elektrische kookvoorziening en isolatie (ISDE)
Met ISDE-regeling kunt u als woningeigenaar subsidie krijgen voor verschillende maatregelen. De subsidie vraagt u aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie.

Aansluiting op het warmtenet voor woningeigenaren (ISDE)
Als woningeigenaar kunt u dankzij de ISDE-regeling ook subsidie krijgen voor het aansluiten op het warmtenet. De subsidie vraagt u aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie.

Groen dak, blauw dak of regenwatersysteem
Ontvang subsidie als u uw regenpijp losmaakt zodat het regenwater niet wegstroomt in het riool. Of als u een systeem maakt om regenwater op te vangen en te gebruiken. Met deze subsidie van de gemeente Alkmaar kunt u ook een groen dak met planten of een blauw dak met een opvangsysteem voor water maken. Een combinatie mag ook.

Gratis advies van een energiecoach
U kunt gratis advies aan huis krijgen van een vrijwillig energiecoach. Deze coach is onafhankelijk, zonder commercieel belang en vertelt u welke kleine maatregelen u kunt treffen om energie te besparen. Vraag een gesprek aan via het Duurzaam Bouwloket.

9% btw regeling voor het isoleren van woningen
Isoleert u een woning? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief.

Lening van het Nationaal Warmtefonds
Wilt u uw huis of appartementencomplex verduurzamen? En wilt u daarvoor geld lenen? Bij het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren en VvE’s een lening afsluiten met een lage rente en zonder verborgen kosten. Zo kunt u snel beginnen met besparen en uw wooncomfort vergroten.

Groen voor uw buurt / groen voor elkaar
U kunt als bewoner of bewonersorganisatie subsidie krijgen van gemeente Alkmaar voor het vergroenen van uw straat of buurt. Denk aan het aanleggen van geveltuintjes of het vervangen van tegels door groen in de openbare ruimte.
Voor monumenten

Duurzame Monumenten Lening
Deze lening met een lage rente kunt u aanvragen als eigenaar of als VvE als u uw monument wilt verduurzamen.
Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)

Onderzoek, advies, warmtepomp, energiebesparende maatregelen
De SVVE is voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Deze subsidie helpt u op weg met het verduurzamen van uw gebouw. De subsidie vraagt u aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie.

Advies over oplaadpunten en basisinfrastructuur
Met de SVVE kunt u als VvE ook subsidie aanvragen voor advies over het laden van elektrische auto’s en het plaatsen van een basisinfrastructuur voor laden. De subsidie vraagt u aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie.

Lening van het Nationaal Warmtefonds
Wilt u uw huis of appartementencomplex verduurzamen? En wilt u daarvoor geld lenen? Bij het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren en VvE’s een lening afsluiten met een lage rente en zonder verborgen kosten. Zo kunt u snel beginnen met besparen en uw wooncomfort vergroten.
Voor verhuurders

Verduurzaming en onderhoud huurwoningen (SVOH)
Bent u particuliere of zakelijke verhuurder, of institutioneel belegger? En wilt u 1 of meer van uw huurwoningen verduurzamen? U krijgt mogelijk subsidie voor energiebesparende maatregelen vanuit de SVOH-regeling. De subsidie vraagt u aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie.

Energieprestatievergoeding (EPV) voor verhuurders
Verhuurt u woningen die energie opwekken en zeer energiezuinig zijn, of wilt u dat gaan doen? Als u als verhuurder investeert in zeer duurzame woningen, kunt u een vergoeding vragen aan de huurder. Deze vergoeding staat bekend als de energieprestatievergoeding (EPV). Wilt u ook EPV vragen?

Aansluiten van huurwoningen op het warmtenet (SAH)
Bent u een gemengde VvE of een verhuurder van 1 of meerdere huurwoningen? En wilt u uw bestaande (huur)woning(en) aardgasvrij maken door deze aan te sluiten op een warmtenet? Dan is de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) interessant voor u.
Voor ondernemers

Warmtepompen, zonneboilers en kleine windturbines voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Met de ISDE-subsidie voor zakelijke gebruikers kunt u uw productieproces, gebouw of te verhuren woning verduurzamen. De subsidie vraagt u aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie.

Gratis coachinggesprekken over circulair ondernemen
Wilt u als ondernemer bijdragen aan de circulaire economie, maar weet u niet waar te beginnen? We bieden als gemeente gratis coachingsgesprekken aan lokale ondernemers en bedrijven. Met deze gesprekken zet u snel de eerste stappen richting circulair ondernemen. En het kost u niet veel tijd of geld.

Subsidies en regelingen van de RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt subsidies en regelingen voor u als klein of middelgroot bedrijf, start-up of zelfstandige zonder personeel (zzp). Van energie besparen tot circulair ondernemen.
Voor maatschappelijke organisaties

Energiebesparende- en verduurzamingsmaatregelen
Gemeente Alkmaar geeft subsidie aan maatschappelijke organisaties. De subsidie is bedoeld om ruimtes binnen en buiten te verbeteren met energiebesparende en duurzame maatregelen.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.