Terug naar het overzicht

Vaarseizoen 2024 gaat van start

Het mooie weer komt er weer aan! Samen genieten we van het water door te varen, te zwemmen of andere activiteiten op het water te ondernemen. Dit zorgt voor meer drukte op het water. Vanwege de drukte is het belangrijk dat we extra rekening houden met elkaar. Te snel varen, versterkte muziek en ongewenst gedrag leiden vaak tot gevaarlijke situaties en overlast. Om dit soort situaties te voorkomen, is het belangrijk dat je voorbereid het water op gaat en de vaarregels kent.

Vaarsnelheden

De maximum vaarsnelheid in de Alkmaarse wateren is 6 km per uur. Dat is een wandeltempo. Op het Noord-Hollands Kanaal is de maximum vaarsnelheid 9 km per uur. Te hard varen is gevaarlijk, zorgt voor overlast voor anderen en beschadigt kwetsbare oevers.

Wanneer mag je met een motorboot varen?

Wie een motorboot(je) wil besturen, moet minimaal 12 jaar oud zijn. Voor een snelle motorboot is dat 18 jaar. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Dat geldt voor waterscooters en jetski’s, maar bijvoorbeeld ook voor rubberbootjes met een buitenboordmotor. Voor het besturen van een snelle motorboot heb je een vaarbewijs nodig en de boot moet voorzien zijn van een registratieteken.

Muziek op de boot

Natuurlijk is het fijn om aan boord een muziekje af te spelen. Dat mag zo lang anderen daar geen last van hebben. Zet het volume laag en veroorzaak geen overlast.

Veiligheid op het water

Handhaving en politie zien in de zomer van 2024 weer toe op ieders veiligheid op het water. Als zij overtredingen constateren, mogen zij namens het Openbaar Ministerie bekeuren. Wil je meer weten over de regels op het water? Kijk dan op https://alkmaarprachtstad.nl/varen

Melding doen van overlast op het water

Je kunt klachten of meldingen indienen via de website https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/afval/overlast. Als het gaat om acute overlast, bel dan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur naar telefoonnummer 14 072. Daarbuiten bel je naar de politie, telefoonnummer 0900 8844. In geval van nood belt u 112.