24 tips om makkelijk te besparen op uw energierekening

Bent u ook benieuwd hoe u met een aantal kleine aanpassingen kunt besparen op uw energierekening? Kleine veranderingen in gedrag en kleine maatregelen kunnen een groot verschil maken. Deze 24 tips kunnen u helpen om veel geld te besparen.

Bespaar energie met deze aanpassingen

 1. Verwarm alleen de ruimte waar u bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar u niet bent. Sluit ook alle tussendeuren. Bespaar ca. €450 per jaar.
 2. Gebruik een radiator ventilator. Met radiator ventilatoren wordt de woonkamer snel lekker warm en kan de temperatuur van de cv-ketel naar 60°C of lager (zie tip 23). Bespaar ca. €225 per jaar.
 3. Zet de thermostaat 1°C lager. 19°C is vaak warm genoeg. Doe een warme trui aan en/of gebruik een deken op de bank. Bespaar ca. €180 per jaar.
 4. Zet de thermostaat ’s nachts op 15°C. Bespaar ca. €180 per jaar. Zet u de thermostaat al een uur voor het naar bed gaan op 15 graden? Dan bespaart u nog eens 40 euro extra.
 5. Laat de thermostaat op 15°C als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als u dit 4 dagen in de week doet, bespaart u gemiddeld +/-
  120 m³ gas per jaar. Bespaar ca. €180 per jaar.
 6. Douche niet langer dan 5 minuten. De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gezin kan 135 euro per jaar besparen. Een leuke douchetimer kan helpen om korter te douchen. Bespaar ca. €135 per jaar.
 7. Zet apparaten uit, niet op stand-by. Zet elektrische apparaten helemaal uit. Gebruik hiervoor een stekkerdoos met schakelaar. Bespaar ca. €150 per jaar.
 8. Gebruik de ventilator in plaats van de airco. Een airco verbruikt 15x meer stroom dan een ventilator. Een ventilator is energiezuiniger en dus veel goedkoper in gebruik dan een airco. Bespaar ca. €150 per jaar.

Alle beetjes helpen en zijn goed voor het milieu

 1. Hang uw was aan de lijn, gebruik geen droger. Heeft u daar weinig ruimte voor, probeer dan de helft van uw was op te hangen. Bespaar ca. €150 per jaar.
 2. Plaats een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop bespaart ± 60 euro per jaar. Het vervangen van een regendouche kan wel 90 euro per jaar besparen.
 3. Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren. Doe dit bij radiatoren tegen een buitenmuur. Per vierkante meter radiatorfolie bespaart u jaarlijks 15 euro.
 4. Breng tochtstrips aan en gebruik gordijnen. Plaats tochtstrips in deuren en ramen. Plaats een tochtborstel voor uw brievenbus. Isoleer ook het luik van uw kruipruimte! Bespaar ca. €75 per jaar.
 5. Vervang een oude koelkast of vriezer. Als u er één van +10 jaar oud vervangt kan dat 80 euro per jaar besparen. Met een slimme stekker kunt u het verbruik van de koelkast meten.
 6. Houd radiatoren vrij van spullen en stof. Als de radiator aan staat: hang er geen gordijnen voor én zet er geen meubels voor. Vieze radiatoren geven minder warmte af: houd ze schoon/stofvrij. Bespaar ca. €45 per jaar.
 7. Was op lage temperatuur met volle wasmachine. Was op 20, 30 of 40 graden. Zet de wasmachine op eco-stand. Voor goede hygiëne moet u soms heter wassen. Vaatdoekjes bijv. wast u op 60°C. Bespaar ca. €40 per jaar.
 8. Doe de vaatwasser vol en zet hem op eco-stand. Geen vaatwasser gebruiken bespaart het meest. Gebruikt u deze toch, zet hem dan pas aan als deze helemaal vol is. En zet hem op de eco-stand. Bespaar ca. €40 per jaar.

Handige extra tips kleine besparingen en/of meer comfort

 1. Gebruik ledlampen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. De besparing per lamp is 4 tot 16 euro per jaar.
 2. Zet uw vriezer niet kouder dan -18°C. Bedenk goed of u een vriezer nodig heeft (wegdoen bespaart al snel 40 euro per jaar). Gebruikt u hem toch, zet hem dan maximaal op -18°C.
 3. Kies de juiste vlam en doe de deksel op de pan. Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar, dit bespaart gas.
 4. Koel zuinig en ontdooi regelmatig de vriezer. Laat spullen uit de diepvries in uw koelkast ontdooien. Ontdooi koelkast & vriezer ook regelmatig. Zet beide kasten 10 cm van de muur af.
 5. Gebruik de waterkoker zuinig. Verwarm niet meer water dan nodig. Maak water ook niet heter dan nodig.
 6. Ontlucht radiatoren regelmatig. Als er te veel lucht in de leidingen zit, werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie. Vul ook de cv-ketel regelmatig bij.
 7. Zet uw cv-ketel op 60°C. Laat de temperatuur van de ketel afhangen van de temperatuur buiten. Ketels staan vaak op 90°C, terwijl 60°C al prima is. Kijk op zetmop60.nl
 8. Ventileer de ruimte waar u bent. Gebruik klepraampjes of ventilatieroosters. Ventileer extra tijdens het koken en douchen. Schone lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid.

Gegevens en bedragen komen van Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl). Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen; 1 euro voor een kuub (m³) gas en 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom.

Kijk op uw energiecontract voor uw eigen prijs per m³ / kWh en reken uit wat u precies kunt besparen. Meer weten over energie besparen? Kijk op: www.alkmaar.nl/duurzaam/energie-besparen