Terug naar het overzicht

200 extra laadpalen in Alkmaar: inwoners kunnen meedenken over locaties

Door de groei van het aantal elektrische auto’s in Alkmaar stijgt ook de behoefte aan laadpunten. De gemeente wil het netwerk van openbare laadpunten daarom de komende jaren sterk uitbreiden en vraagt inwoners actief mee te denken over waar deze moeten komen te staan.

Een foto van openbare laadpalen in Alkmaar

Alkmaar elektrisch

In de afgelopen anderhalf jaar is het aantal elektrische voertuigen in Nederland gestegen van 136.000 naar 316.000. In 2022 was circa 25% van de nieuw verkochte auto’s al elektrisch en dit aandeel zal maar groeien. Ook in Alkmaar. De gemeente bereidt zich hierop voor en wilt het gebruik van duurzaam elektrisch vervoer de komende jaren extra stimuleren. Er zijn in de gemeente Alkmaar op dit moment al 360 openbare laadpunten die bedoeld zijn voor voertuigen die niet op een privéterrein opgeladen kunnen worden.

Meedenken

Om te voldoen aan de grote vraag aan elektrische laadkracht moeten er de komende jaren minstens 200 extra laadpalen bijkomen. Hiervoor heeft de gemeente een interactieve kaart opengesteld met potentiële locaties in bestaande parkeervakken. Inwoners kunnen tot 31 maart 2023 terecht op participatie.evmaps.nl/alkmaar om mee te denken over deze locaties. De definitieve locaties worden na de sluiting van de website én de inventarisatie van alle opmerkingen van inwoners vastgesteld met een verkeersbesluit.

Zolang er nog geen laadpaal specifiek door een inwoner is aangevraagd, blijven de parkeerplaatsen voor iedereen beschikbaar. Ook na het definitieve verkeersbesluit. Bij voldoende gebruik van een paal wordt ook gekeken naar een tweede oplaadpunt.