Terug naar het overzicht

Basisschoolleerlingen zamelen 8.858 kilo textiel in voor hergebruik

In 4 weken zamelden 9 basisscholen in de gemeente Alkmaar 8.858 kilo ongebruikt textiel in. Deze kleding en andere stoffen kunnen hierdoor opnieuw gebruikt of gerecycled worden. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 leerden tijdens de Textiel Race Alkmaar alles over het belang van hergebruik, reparatie en recyclen van kleding en andere stoffen. Op donderdag 4 april eindigde de race. Basisschool De Regenboog behaalde de meeste punten en mag op schoolreis naar NEMO Science Museum in Amsterdam.

Duurzamer omgaan met kleding

De Textiel Race spoort leerlingen aan om duurzamer om te gaan met textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat het zonde is om kleding weg te gooien als het niet meer past, niet meer naar onze smaak is of als het kapot is. In Nederland wordt nu nog meer dan de helft van het textiel bij het restafval weggegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. De kinderen leerden dat je kleding en ander textiel prima kunt ruilen, repareren, hergebruiken, naar de kringloop kunt brengen of in een textielcontainer kunt doen. Zo wordt het langer gebruikt. En hoeft er minder nieuw te worden gekocht.

238 kledingstukken gerepareerd

Inwoners konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Naast het inzamelen zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 238 reparaties uitgevoerd. Ook organiseerden ze ruilbeurzen, verkochten ze kleding online en deelden zij over hun activiteiten via social media.

Wethouder Christiaan Peetoom:

Het is zo goed om te zien met hoeveel enthousiasme de leerlingen én leraren met de Textiel Race aan de slag zijn gegaan. Ik had niet verwacht dat ze zoveel op zouden halen. Mooi ook om te zien hoe ze familie, vrienden en buren hebben betrokken bij het project. Ik hoop dat ze door de Textiel Race ook in de toekomst bewustere keuzes blijven maken.

En dit komt vast goed, want een van de leerlingen vertelde trots:

Ik ga vaker naar RataPlan na de Textiel Race!

Wethouder Christiaan Peetoom reikt een certificaat uit aan een groep leerlingen van De Regenboog
Wethouder Christiaan Peetoom reikt een certificaat uit aan de winnende groep van De Regenboog. Foto: Jan Jong.

Schoolreis naar NEMO

Basisschool De Regenboog uit Alkmaar is de winnaar van de Textiel Race Alkmaar. Zij verzamelden maar liefst 2.442 kilo aan textiel, repareerden 70 kledingstukken, organiseerden een ruilbeurs en maakten een enthousiaste video. De deelnemende groep won de hoofdprijs; een schoolreis naar NEMO Science Museum in Amsterdam. De leerlingen van De Regenboog zijn trots op hun prestatie en op hun samenwerking: “We hebben echt samen gestreden. Ook als we soms tweede stonden, gingen we met volle moed samen door.” De tweede prijs gaat De Zandloper. Zij krijgen een workshop tassen maken van kussenslopen.

Samenwerking met RataPlan

De Textiel Race is een initiatief van Race Against Waste en werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Alkmaar in samenwerking met RataPlan. Kringloopwinkel RataPlan zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel in hun winkels verkocht kan worden of bij gerenommeerde recyclers zoals I-did en The Wardrobe Flip terechtkomt.

Deelnemende scholen

De scholen die meededen aan de Textiel Race zijn; Vinckhuysen, Het Kompas, ’t Baeken, De Wiekslag, De Zandloper, De Rank, De Regenboog, DURF en De Stek.