Terug naar het overzicht

Hoeveel geld gaat in uw restaurant de prullenbak in?

Eenvoudig in kaart brengen hoeveel eten – en dus geld – er wordt weggegooid in uw restaurant? Gemeente Alkmaar biedt 2 restaurants een slimme weegschaal aan. Daarmee kunt u in 3 maanden tijd in kaart brengen hoeveel eten er wordt weggegooid. En kunt u maatregelen treffen tegen voedselverspilling.

Foto maken en gewicht meten

In restaurants wordt helaas nog veel voedsel weggegooid. Er is bijvoorbeeld teveel gesneden, teveel opgeschept of er zijn producten over datum geraakt. Om erachter te komen om hoeveel voedsel het gaat, kan de slimme weegschaal helpen. Voordat het eten wordt weggegooid maakt de weegschaal een foto van het voedsel. Daarnaast wordt het eten gewogen. Na 3 maanden krijgt u tips om voorraad aan te passen, slimmer te plannen of de hoeveelheid eten op het bord aan te passen. Zo verspilt u minder voedsel en bespaart u geld voor uw onderneming.

Meld uw restaurant aan

De gemeente Alkmaar stelt 2 slimme weegschalen ter beschikking. Wilt u de strijd tegen voedselverspilling aangaan? Meld u dan vóór 1 februari aan door een mail te sturen naar circulair@alkmaar.nl. Vermeld hierbij of u ontbijt, lunch, diner of alles aanbiedt. Probeer ook aan te geven hoeveel voedsel u nu weggooit. In uw keuken moet voldoende ruimte zijn om een weegschaal met afvalbak te plaatsen.

Samenwerking met Orbisk

De gemeente Alkmaar helpt in samenwerking met Orbisk professionele keukens in restaurants en andere bedrijven helpen met het tegengaan van voedselverspilling. Het vergroten van kennis en inzicht in circulair ondernemen is één van de belangrijkste doelstellingen in de duurzaamheidsambities van de gemeente Alkmaar. Het is een manier van denken over hoe we met spullen omgaan die we gebruiken en het voedsel die we consumeren.

Meer informatie over circulair ondernemen en voedselverspilling