Terug naar het overzicht

Voorkom laadstress: haal een gratis laadschijf op!

Alkmaarders met elektrische auto’s kunnen vanaf dinsdag 10 januari 2023 een gratis laadschijf ophalen bij de balie in het Stadskantoor én in de Ekoplaza (Hofplein 3). Met deze laadschijf kunnen gebruikers van openbare oplaadpalen aangeven hoe lang hun voertuig nog aan de lader hangt.

Een elektrische auto staat aan de laadpaal op de Westerweg

Laadpaalklevers

Er is geen landelijke regelgeving of eenduidig beleid over het gebruik van publieke laadpalen. Inwoners staan vrij om de infrastructuur hiervoor onbeperkt te gebruiken. Volgens de ‘laadetiquette’ verplaats je je auto wanneer deze volledig is opgeladen. Echter gebeurt dit in de praktijk vaak niet. Simpelweg omdat gebruikers dit vergeten, ondertussen op vakantie gaan of een oplaadplek gewoon als (vaste) parkeerplaats zien. Laadpaalklevers zorgen daardoor voor onnodige frustraties.

Eigen verantwoordelijkheid

Om op een positieve wijze aandacht te vragen aan het laadpaaldelen heeft de gemeente daarom een laadschijf ontwikkeld. Op deze laadschijf wordt aangegeven tot wanneer de laadpaal bezet is hoe men de gebruiker kan bereiken. De achterkant van de laadschijf is te gebruiken als blauwe parkeerschijf.

Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder: “In de afgelopen anderhalf jaar is het aantal elektrische voertuigen in Nederland gestegen van 136.000 naar 316.000. Als gemeente proberen we de steeds groeiende vraag naar elektrische laadkracht zo effectief mogelijk op te vangen. Het gebruik van laadpalen brengt een eigen verantwoordelijkheid met zich mee. Het is van belang dat gebruikers bewust worden van de laadbehoefte van andere gebruikers. Ook hopen we met de laadschijf te bereiken dat gebruikers in contact komen met elkaar om onnodige situaties te voorkomen. Het toont respect en zet ook aan tot nadenken over je eigen laadplaatstijd.”

Laadpaal aanvragen

In de gemeente Alkmaar zijn er inmiddels meer dan 350 openbare laadpalen. Iedereen die woont of werkt in de gemeente, maar geen mogelijkheid heeft om de auto op eigen terrein ‘in te pluggen’, kan een openbare laadpaal aanvragen. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, plaatst de gemeente de paal gratis. Alkmaar heeft komend jaar de ambitie om tenminste één paal per week te plaatsen. Het is één van de vele maatregelen om de gemeente te verduurzamen. Kijk voor meer informatie op www.alkmaar.nl/duurzaam.  

De gratis laadschijf is vanaf dinsdag 10 januari 2023 op te halen bij de balie in het Stadskantoor (Mallegatsplein 10) én bij de Ekoplaza. Dit filiaal is gevestigd in het centrum aan de Hofplein 3. Maximaal 1 laadschijf per persoon.