Honden

Waar bent u naar op zoek?

Honden

Wij geven invulling aan het hondenbeleid door het bestrijden van hondenoverlast en het realiseren van voorzieningen voor hondenbezitters. Vaak gebeurt dit op verzoek van inwoners. Het gaat dan om bijvoorbeeld het inzetten van de hondenpoepzuiger en het naleven van de opruim- en aanlijnplicht. 

Hondenbelasting per 1 januari 2019 afgeschaft

De gemeenteraad heeft besloten om met ingang van het belastingjaar 2019 de heffing van hondenbelasting af te schaffen. Daarom hoeft u wijzigingen in het hondenbezit (aanschaf of overlijden) niet meer bij de gemeente te melden.

Verbods- en losloopgebieden

Het aanwijzingsbesluit verbods- en losloopgebieden voor honden regelt waar honden niet mogen komen (verbodsgebieden) en waar honden los mogen lopen (losloopgebieden). Buiten deze losloop- en verbodsgebieden moet u uw hond aanlijnen.  

Kaarten losloop- en verbodsgebieden

Sinds 17 maart 2017 geldt het aanwijzingsbesluit met losloopgebieden en verbodsgebieden voor honden (pdf 299kB).

Opruim- en aanlijnplicht

In de Algemene plaatselijke verordening is opgenomen dat honden aangelijnd moeten zijn en dat de hondenpoep moet worden opgeruimd door de hondenbezitter. Team Handhaving van de Unit Veiligheid (Stadstoezicht) kan hier op handhaven.

Voorzieningen en overlast

Wij realiseren voorzieningen voor honden en hondenbezitters, zoals veilige losloopgebieden, hondentrimbanen of –zwemplekken. Daarnaast nemen wij maatregelen om overlast door honden te beperken. We plaatsen de komende jaren weer zogeheten ‘hondenhaltes’. Dit zijn prullenbakken voorzien van een dispenser met hondenpoepzakjes van biologisch afbreekbaar materiaal. De hondenpoepzuiger rijdt dagelijks, want overlast door hondenpoep is voor veel mensen een grote ergernis.

Idee of wens voor hondenvoorzieningen kenbaar maken

Heeft u zelf een idee of wens voor een hondenvoorziening? Is er bijvoorbeeld een locatie bij u in de buurt die geschikt is als losloopgebied of om een speelvoorziening voor honden te realiseren?
Mail uw idee dan naar honden@alkmaar.nl of bel met 14 072. U kunt uw idee of wens ook melden via de website www.verbeterdebuurt.nl.

Honden in het park

Laatste wijziging: 12 april 2019