Honden

Waar bent u naar op zoek?

Honden

 

Wij geven invulling aan het hondenbeleid en gebruiken hiervoor de inkomsten uit de hondenbelasting. Het geld gebruiken wij voor het bestrijden van hondenoverlast en het realiseren van voorzieningen voor hondenbezitters. Vaak gebeurt dit op verzoek van inwoners. Het gaat dan om bijvoorbeeld het inzetten van de hondenpoepzuiger, controle op betalen van hondenbelasting en het naleven van de opruim- en aanlijnplicht. Daarnaast worden voorzieningen voor honden betaald.

Tarief hondenbelasting

Sinds januari 2017 is hondenbelasting ingevoerd in heel Alkmaar. Voor inwoners van de voormalige gemeenten Graft-De Rijp en Schermer is hondenbelasting nieuw. Het tarief is verlaagd naar € 50,- per hond (was € 66,75). Voor kennels is het tarief € 202,24.

Aangeven / afmelden / wijzigen

U moet zelf aangifte doen via Cocensus Bij overlijden of verkoop van de hond, kunt u deze afmelden via Cocensus.Ook wijzigingen in het aantal honden geeft u hier door. Meer informatie vindt u op de website van Concensus.

Verbods- en losloopgebieden

Het aanwijzingsbesluit verbods- en losloopgebieden voor honden regelt waar honden niet mogen komen (verbodsgebieden) en waar honden los mogen lopen (losloopgebieden). Buiten deze losloop- en verbodsgebieden moet u uw hond aanlijnen.  

Kaarten losloop- en verbodsgebieden

Sinds 17 maart 2017 geldt het aanwijzingsbesluit met losloopgebieden en verbodsgebieden voor honden (pdf 299kB).

Hondenbelastingplicht

Gebieden waar u hondenbelastingplichtig bent, zijn tevens de gebieden waar voorzieningen kunnen worden getroffen voor honden of om hondenoverlast tegen te gaan. Welke gebieden dit precies zijn, is te zien op kaartjes,Deze kaartjes staan op de website van Cocensus. Wilt u weten of u hondenbelastingplichtig bent, kijkt u dan of uw adres binnen het aangewezen gebied valt.

Binnenkort wordt huis-aan-huis gecontroleerd of hondenbezitters aangifte hebben gedaan. Deze controle start in juni in Alkmaar en komend najaar in de dorpen.

Opruim- en aanlijnplicht

In de Algemene plaatselijke verordening is opgenomen dat honden aangelijnd moeten zijn en dat de hondenpoep moet worden opgeruimd door de hondenbezitter. Stadstoezicht kan hier op handhaven.

Voorzieningen en overlast

Wij realiseren voorzieningen voor honden en hondenbezitters, zoals veilige losloopgebieden, hondentrimbanen of –zwemplekken. Daarnaast nemen wij maatregelen om overlast door honden te beperken. We plaatsen de komende jaren weer zogeheten ‘hondenhaltes’. Dit zijn prullenbakken voorzien van een dispenser met hondenpoepzakjes van biologisch afbreekbaar materiaal. De hondenpoepzuiger rijdt dagelijks, want overlast door hondenpoep is voor veel mensen een grote ergernis.

Idee of wens kenbaar maken

Heeft u zelf een idee of wens, dan kunt u via www.verbeterdebuurt.nl suggesties doen voor onder meer hondenvoorzieningen, zoals een hondenhalte in uw buurt of een losloopplek.

We ontvangen graag ook ideeen voor in het buitengebied van gemeente Alkmaar, de dorpen. Lees er meer over in Ideeën voor hondenvoorzieningen gevraagd!

Honden in het park

Laatste wijziging: 14 december 2017