Terug naar het overzicht

Boekwinkels zijn verbindende factor in een stad

Stumpel blij met vestiging in Alkmaar

Boekhandel Stumpel is inmiddels een bekende naam in de Alkmaarse binnenstad. Al veel Alkmaarders weten de weg naar de zaak in de Langestraat te vinden als zij op zoek zijn naar een goed boek, cadeautje of kantoorartikelen. Waar voorheen gebroeders Winter huisden, daar zit nu Stumpel.

Tot voor kort in dezelfde kleine winkel, maar door een forse verbouwing is die ruimte inmiddels meer dan verdubbeld. Isabel Straver, accountmanager van het Ondernemersloket, nam een kijkje in de nieuwe zaak en hoorde van directeur Jeroen Stumpel, hoe dit allemaal is verlopen en hoe hij het ondernemen in Alkmaar ervaart. Het van oorsprong uit Hoorn afkomstige familiebedrijf bestaat inmiddels meer dan 140 jaar en is in het bezit van het predicaat Hofleverancier. Na de eerste winkel in Hoorn, zijn er inmiddels 13 winkels geopend en is er dochteronderneming BOS Office, gespecialiseerd in kantoorinrichting.

Een familiebedrijf om trots op te zijn!

Jeroen Stumpel, directeur en inmiddels de 5e generatie Stumpel, beaamt dit. Hij vindt het leuk om te laten zien wat er allemaal is gebeurd sinds zij de winkel van de Gebroeders Winter in Alkmaar overnamen. Ondanks dat wij eigenlijk geen kleine winkels willen, zijn we er toch ingestapt omdat we heel graag een vestiging in Alkmaar wilden. Met deze winkel op een A-locatie is onze wens vervuld en willen we er onze hoofdwinkel van maken. We waren niet bang dat de winkel niet rendabel zou zijn. Naast kantoorartikelen zijn wij gespecialiseerd in boeken. En mensen die boeken kopen, doen dit liever in een winkel dan online. Die willen een boek vasthouden en er even in bladeren. We waren er van overtuigd dat de loop er wel in zou komen. Daarnaast bieden wij een online bestelservice, met zowel de mogelijkheid tot bezorgen als ophalen in de winkel en we organiseren signeersessies in de winkel.

De winkel is flink verbouwd en heeft zelfs een gezellig koffiehoekje

Ja dat klopt. Twee aangrenzende winkelruimtes in de Achterstraat kwamen leeg. En je weet: het pand van de buurman komt maar één keer vrij. Dus zo’n buitenkans moet je dan meteen grijpen. Samen met een architect en de gemeente is gekeken naar de mogelijkheden. Die samenwerking was prima. Er moest bijvoorbeeld een oplossing komen voor een nooduitgang voor de appartementen boven de winkels. Die liep via een steegje naar de Achterstraat, maar dat steegje is bij de winkel getrokken. De vluchtweg gaat nu dus over ons dak. De muren tussen de panden zijn doorgebroken en zo werden drie kleine winkels één grote. We gingen van 150 naar 550 m2, echt wel een flink verschil. Je kunt nu ook via de Achterstraat de winkel in en even lekker koffie drinken in de koffiehoek Boek en Boon. De verbouwing is nagenoeg afgerond. Onze naam moet nog duidelijker op de gevel en ons Hofleverancierschild hangt nog niet. Maar we zijn blij met het resultaat en de nieuwe inrichting. De winkel heeft een eigen stijl; licht en modern. Het was een flinke investering, maar ik ben blij dat we het hebben gedaan.

Hoe loopt de bevoorrading van de winkel?

Dat ging eerst vanaf het Hofplein, maar dat bleek niet heel handig. Nu stopt onze vrachtwagen op de Laat bij de MacDonalds. De boeken zitten in kratten op wieltjes die de chauffeur uitlaadt en ze dan naar onze winkel rijdt. Dat loopt soepel. Wel vind ik het een beetje jammer dat er vaak vrachtwagens in de winkelstraten staan. Dat maakt het niet aantrekkelijk om gezellig te gaan winkelen. De laad- en lostijden mogen van mij wel wat aangepast, zodat de straat ook echt leeg is op het moment dat de winkels open gaan.

Mis je nog iets en wat zou de gemeente nog kunnen verbeteren?

Jeroen denkt even na. Alkmaar heeft een regiofunctie. Daarom wilden wij hier ook graag investeren. Boekwinkels zijn ook een verbindende factor in een stad. Wat in mijn ogen beter kan, is parkeren. Veel mensen, en dan vooral ouderen, vinden Overstad te ver om even naar het centrum te lopen. Overstad is wel acceptabel voor mensen die een dagje komen winkelen; die hebben een andere mindset. Een parkeergarage als de Karperton, voldoet zeker aan een behoefte. Ik zie en hoor ook dat er nog veel woningen bijgebouwd gaan worden in de stad. Veel daarvan net buiten het centrum. Die bewoners gaan straks even snel de fiets pakken om de stad in te gaan. Dus graag aandacht voor goede fietsvoorzieningen. Ik denk dat dit voor veel ondernemers in de binnenstad een ‘hot topic’ is. Wat ik mooi vind, is wat er nu op de Laat gebeurt. Als dat klaar is, mag er wat mij betreft ook naar de Langestraat gekeken worden. Niet de Laat kopiëren, maar wel zaken verbeteren en zorgen dat de panden gevuld blijven. Het vergroenen van de Prachtstraatjes hier in het centrum, vind ik ook een mooie ontwikkeling.

Verfrissend hoe jij als nieuwe ondernemer naar dingen kijkt

We praten nog even na over hoe zaken in andere binnensteden aangepakt en opgelost worden. We geven Jeroen in overweging om eens van gedachten te wisselen over zijn ervaringen en ideeën met de ondernemersverenigingen in de binnenstad: Met 14 winkels in 13 steden, kan hij veel delen over hoe het elders gaat. Daar kan Alkmaar wellicht haar voordeel mee doen. Jeroen geeft aan hier wel voor open te staan.

Tot slot: Wat is eigenlijk jouw favoriete boek? Als boekverkoper zie je er zoveel voorbij komen

Jeroen lacht. Ja zeker. Mijn favoriete boek is natuurlijk het boek dat het meest verkoopt. Maar persoonlijk verheug ik me op de nieuwe Dan Brown die binnenkort uitkomt en de nieuwste uit de serie Zeven zussen in mei. Ook lees ik veel managementboeken.

Meer weten over Stumpel?

Lees meer op hun website www.stumpel.nl

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.