Terug naar het overzicht

De dichtregels die D-day aankondigde hebben een plek op het Canadaplein gekregen

Op 7 mei 1945 was er iets bijzonders te horen via Radio London. Door de geallieerden werden de eerste twee regels van het gedicht ‘Chanson d’automne’ (“Het herfstlied”) door Frans dichter Paul Verlaine, als code doorgegeven aan het Franse verzet. Zij wisten toen dat de invasie binnen 24 uur zou beginnen – de redding was nabij. Deze twee, speciale regels hebben een speciale plek in Alkmaar gekregen. Namelijk op het Canadaplein. De dichtregels werden vanochtend onthuld, op 8 mei 2025, door initiatiefneemster Ynskje van den Brakel Visser van het CDA en door wethouder Cultuur en Erfgoed, Anjo van de Ven, in het kader van 80 jaar vrijheid.

Het herfstlied

Chanson d’automne (“Het herfstlied”) is een door Paul Verlaine geschreven gedicht dat in 1866 opgenomen werd in zijn eerste poëziebundel, Poèmes saturniens. Het is één van de bekendste gedichten uit de Franse taal geworden. De eerste twee regels van het gedicht werden door de geallieerden doorgegeven als code aan het Franse verzet. De eerste regel van het gedicht ‘Les sanglots longs des violons de l’automne’, betekende dat de invasie aanstaande was. De tweede zin; ‘Blessent mon cœur d’une langueur monotone’ gaf aan dat D-day binnen 24 uur zou gaan plaatsvinden.

Onthulling van dichtregels op het Canadaplein. Foto: Ed van de Pol

Wethouder Cultuur, Anjo van de Ven zegt hierover:

Deze dichtregels herinneren ons aan de moed van de verzetshelden en de kracht van samenwerking in oorlogstijd. Het is een eer ze op het Canadaplein te plaatsen, als blijvende herinnering aan de bevrijding van Alkmaar en de offers die gegeven zijn voor onze vrijheid. Cultuur verbindt, en deze herdenking verbindt verleden, heden en toekomst.

De dichtregels. Onthuld door wethouder Van de Ven, mevrouw Van den Brakel Visser en twee veteranen. Foto: Ed van de Pol

D-day op 8 mei in Alkmaar

Op 8 mei 1945 werd Alkmaar bevrijd door de Canadezen. In het kader van 80 jaar vrijheid heefthet Canadaplein nu een verwijzing naar onze bevrijding. Deze eerste twee dichtregels uit het gedicht zijn centraal op het plein geplaatst.

Idee van Ynskje van den Brakel Visser

Met het plaatsen van de dichtregels wordt het idee van CDA-fractieassistent Ynskje den Brakel Visser, werkelijkheid. In de raadsvergadering van 6 juni 2024, deelde zij het idee om een plaquette in Alkmaar te plaatsen ter nagedachtenis aan D-Day. Dat idee werd goed ontvangen en heeft nu een plek in Alkmaar.

Luiden van de klok

Na de onthulling luidde klokkenluider Julius Meijer 8 minuten lang de luidklok van de Grote Kerk. Deze klok is dit jaar vijfhonderd jaar oud.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.