Terug naar het overzicht

Gouden Griffel-winnaar opent kaasmarkt

Yorick Goldewijk luidt vrijdagochtend om 10:00 uur de bel voor de start van de kaasmarkt. Goldewijk is winnaar van de Gouden Griffel 2022. Hij ontving de belangrijkste kinderboekenprijs in Nederland voor zijn boek ‘Films die nergens draaien’. De Alkmaarder kreeg hiervoor al eerder een mooie ontvangst op het stadhuis. Naast de felicitaties ontving hij toen een zilveren miniatuur van het waaggebouw en een uitnodiging om op een vrijdag de bel op de kaasmarkt te luiden. Die belofte wordt nu ingevuld.

Yorick Goldewijk won de Gouden Griffel eind september. Hij werd toen thuis verrast door Irene Moors, in bijzijn van NOS Jeugdjournaal. De Alkmaarder won eerder dit jaar al de Zilveren Griffel voor boeken gericht op kinderen van 9 tot 12 jaar.

Films die nergens draaien

Films die nergens draaien’ gaat over Cato. Op dezelfde dag zij ter wereld kwam overleed haar moeder. Haar vader is daarna alleen maar stil en afwezig. Als Cato een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat daar iets vreemds aan de hand is. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

“De jury was unaniem onder de indruk van de originaliteit en de verbeeldingskracht van Films die nergens draaien”, aldus de jury. “Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieper liggende thema’s in een meeslepend avontuur zijn vervat. Een boek dat ontroert en van begin tot eind intrigeert.”

Alkmaarse Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is in het seizoen elke vrijdagochtend van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.