Terug naar het overzicht

Hotel Luttik: nieuwe bestemming in oude panden

Welke Alkmaarder kent ze niet? Het Huis met de Kogel en het pand van de Glazenier op de hoek van de Appelsteeg en het Luttik Oudorp? Wat veel minder bekend is, is dat Geert Net en Hester van Velzen hier sinds een paar jaar een uniek concept uit de grond hebben gestampt. En nog een prijswinnend concept ook! Beste hotel van 2023. Daar wil wethouder Economie Christiaan Peetoom graag meer over horen. En dus stapte hij samen met accountmanager Isabel Straver van het Ondernemersloket op de fiets, voor een kop koffie bij Luttik.

Hester en Geert zijn druk aan het werk in het Huis met de Kogel. Vanavond is er een diner in dit luxe appartement voor 6 personen. Nog snel even een stofzuiger erdoor, want zojuist is de laatste van een aantal glazen vloerplaten geplaatst, zodat in het hele pand het licht van buiten naar binnen kan komen. Omdat dit pand een rijksmonument is, had de verbouwing nog wel wat voeten in de aarde. En alles wat werd aangepakt, moest op maat worden gemaakt. Niets is namelijk recht in dit monumentale gebouw. “Maar het resultaat mag er zijn,” concludeert Peetoom na een korte rondleiding.

Aan een lange houten tafel zitten van links naar rechts op de foto wethouder Christiaan Peetoom, Geert Net en Hester van Velzen te praten met een kop koffie

Christiaan Peetoom (links) in gesprek met Geert en Hester (Foto: I. Straver)

Uniek concept

Het gezelschap neemt plaats aan de lange tafel en de koffie wordt bezorgd vanuit het pand aan de overkant: de coffeebar van Hotel Luttik. Luttik bestaat namelijk uit een hotel met 6 kamers, een coffeebar en winkel in het voormalige pand van de Glazenier, met zijn prachtige ronde ramen en deuren. Sinds kort uitgebreid met het appartement in het Huis met de Kogel. Dit pand is helemaal aangepakt en verbouwd tot een appartement voor maximaal 6 personen. Inclusief eigen keuken en badkamer. Het heeft de rustige en luxe uitstraling die ook Hotel Luttik en de winkel kenmerkt. In de winkel is van alles te koop, van tassen tot kleding, van sieraden tot serviesgoed en van lampen tot leesbrillen. Daarnaast is alles wat je in het hotel ziet te koop, inclusief de meubels. Een heel bijzonder concept.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen en hoe is dit concept ontstaan?

“Ja eigenlijk best wel toevallig,” begint Hester. “We komen zelf uit Amsterdam en hiervoor woonden we 9 jaar op Curacao, samen met onze kinderen. We verhuurden daar auto’s, maar waren toe aan iets anders. We besloten op zoek te gaan naar een bijzonder pand in Nederland. En dan maar kijken wat we daar mee wilden. We kwamen het eeuwenoude pand van de Glazenier tegen. Prachtig en op een supermooie locatie. Precies wat we zochten. In dat pand begonnen we met ons Boutique Hotel, coffeestore en de winkel. Dat beviel ons heel goed, dus toen we dit pand erbij konden huren, hebben we die kans meteen gegrepen. Beide panden hebben we flink aangepakt en helemaal in onze eigen smaak en stijl gebracht. En dat dat aanslaat, blijkt natuurlijk wel uit de prijs die we hiermee hebben gewonnen. De vakjury benoemde ons tot

beste hotel van Nederland en we wonnen de publieksprijs in de categorie beste hotel van Noord-Holland. Dat komt voornamelijk door ons originele concept van hotel, koffiebar en winkel.”

Jullie zijn open sinds de zomer van 2020. Middenin de coronapandemie dus…

“Klopt,” antwoordt Geert. “Dat was natuurlijk best lastig. De eerste 2 periodes ging het nog wel, maar die laatste was wel zwaar. Niet alleen voor ons natuurlijk, maar voor iedereen. Mensen gingen ook niet meer op vakantie en de winkel moest dicht. Ook al ons personeel moesten we ontslaan en dus deden wij alles samen. Met een hotel in het Fnidsen konden we nog wel ontbijt en diners op de kamers aanbieden. Maar ook de verbouwing had eronder te lijden en ging traag. Coronasteun kregen we niet omdat we geen eerdere jaarcijfers konden overleggen. Achteraf maar goed ook, nu hoeven we ook niks terug te betalen. Gelukkig was het Restauratiefonds heel behulpzaam en meewerkend. Dat heeft ons wel gered. Maar dat is nu allemaal voorbij en we zitten ieder weekend weer bomvol met gasten. Die komen voornamelijk uit Duitsland en Nederland en in mindere mate uit België, Israël, Frankrijk en zo nu en dan een verdwaalde Amerikaan.”

Ik zag in het Huis met de Kogel heel veel duurzame oplossingen, zoals voorzetramen enzo. Werken jullie ook duurzaam?

“Jazeker,” beaamt Hester. “We kopen al ons voedsel lokaal in en van het seizoen. Gasten moeten vooraf aangeven wat en hoeveel ze willen eten. Wij verzorgen dat op maat, waarbij wat ons betreft alles kan. Op deze manier blijft er geen eten over zoals bij veel hotels wel het geval is. Wij bestellen bijvoorbeeld ’s avonds laat nog via de app bij de bakker het brood voor het ontbijt en halen dat ’s morgens vroeg op. Dat is voor de gasten wel even wennen, maar dit is hoe wij willen werken.”

Hoe bevalt ondernemen in Alkmaar?

“Heel goed’”  klinkt het in koor. “Alkmaar is heel anders dan de Randstad, maar de mensen zijn erg vriendelijk en de ondernemers hier zijn open naar elkaar. Dat is fijn en we voelen ons hier helemaal thuis. We merken wel dat we middenin een uitgaansgebied zitten en dat geeft soms wat overlast. Maar onze gasten voelen zich hier veilig en dat is het belangrijkste. Dus de rommel die op zaterdagnacht soms op ons terras achterblijft, nemen we maar voor lief en ruimen we wel op. Alkmaar is een mooie stad – in onze ogen eigenlijk een dorp – en zeker d’Oude Stad waar wij zitten. Daar zitten ook de leukste winkeltjes! We willen ook meer mensen deze kant op trekken en zijn daarom ook zelf een winkel begonnen. En de koffie is bij ons echt niet duurder dan bij een grote keten in de Langestraat.”

Hoe is jullie ervaring met de gemeente en lopen jullie nog ergens tegenaan?

Toen we begonnen, wisten we niet wat er allemaal nodig was aan vergunningen en dergelijke. Wij zijn ook helemaal nieuw in deze branche. Maar bij de gemeente konden we gemakkelijk terecht en werden goed op weg geholpen. Wat in onze ogen wel wat stroef ging, was tijdens de verbouwing het gebeuren rondom veiligheid. Wij wilden vooraf weten waar we ons aan moesten houden. Alleen daar werkt men andersom: als het klaar is, komen ze kijken of alles voldoet. Maar ook daar zijn we uitgekomen. Enige waar we nog moeite mee hebben, is het verkeer dat hier in de Appelsteeg komt laden en lossen. Het is hier nogal krap en keren best lastig. Er is al diverse keren een auto tegen de paaltjes aangereden en sommige bezorgers staan hier erg lang. Vaak ook met draaiende motor, omdat de koeling in de wagen anders uitvalt. Maar wij hebben hier ons terras en onze gasten zitten dan in de uitlaatgassen tegen een auto aan te kijken… Volgens ons is de oplossing om aan de overkant de parkeerplaats naast de brug te bestemmen als laad- en losplek. En dan een klein stukje lopen met de voorraadkarren.”

Ook winkelen en koffie bij Luttik?

Loop dan gerust eens binnen in de winkel en koffiecorner op de hoek van de Appelsteeg. Neem alvast een voorproefje op de website https://luttikalkmaar.com/

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.