Terug naar het overzicht

Johan Barendregt: “Boeren rooien niet alleen aardappelen…”

Langs de vaart aan de Molendijk, met uitzicht op de drie welbekende Schermer molens, staat een prachtige nieuw opgetrokken boerderij. Het woonhuis is gebouwd op het oude vierkant van de originele boerderij uit 1645. Daarachter schuren en loodsen en een weids uitzicht over de polder. We hebben het over het akkerbouwbedrijf van Johan Barendregt.

Wethouder Robert te Beest ging ook op pad op de Dag van de Ondernemer en bezocht Johan Barendregt. Samen met accountmanager van het Ondernemersloket Daniëlle Janssen, kreeg hij een rondleiding door dit imposante agrarische bedrijf. Johan verbouwt aardappelen, bieten en knolselderij. Met de vele regen van de afgelopen weken is Johan natuurlijk niet blij: “Maar gelukkig hebben we hier binnen ook nog genoeg te doen.”

Links op de foto wethouder Robert te Beest met rechts naast hem Johan Barendregt. Daarachter kisten voor opslag van aardappelen en een landbouwmachine

Robert te Beest (links) samen met Johan Barendregt in één van zijn schuren (Foto: D. Janssen)

Het is een familiebedrijf. Kun je daar iets over vertellen?

Johan neemt het gezelschap mee vanaf het erf de schuren in. Hij vertelt: “Mijn opa kocht de boerderij in 1920 en ik heb het bedrijf weer overgenomen van mijn ouders. En ook al is mijn vader officieel gestopt, hij is nog elke dag hier te vinden. Dat vindt hij leuk. Ik woon nu in de boerderij, die vanaf de grond opnieuw is opgebouwd op het oude vierkant. De originele balken zie je binnen in huis nog terug. Mijn broer is de techneut van de familie en die helpt mij naast zijn gewone baan met wat technische dingen. Hij heeft bijvoorbeeld de zonnewijzer op de schuur gemaakt, die aangeeft hoeveel energie we opwekken met de 1.500 zonnepanelen op ons dak.”

Wat verbouwen jullie en voor wie?

“We verbouwen vooral aardappelen. We hebben ongeveer 180 à 190 hectare grond, waarvan 110 eigen grond is. Zo’n 80 hectare aan aardappelen verschepen we naar Syrië. Midden- en Noord-Afrika zijn vooral ons afzetgebied. Dat zijn echt aardappellanden. Verder verbouwen we bieten en momenteel weer knolselderij. Ja, inderdaad, voor de erwtensoep,” lacht Johan. “Per jaar hebben we zo’n 8.000 à 9.000 ton aan producten. Het grootste deel gaat niet meer in zakken maar in pallets en containers op transport en niet meer in jute zakken. Vroeger had je als boer een deel van het jaar lege schuren, maar nu staan er dus altijd pallets en kisten. Ook het ‘boeren’ is aan verandering onderhevig.”

Welke veranderingen heb je het dan over?

Johan legt uit, hoe de producten die van het land komen, worden behandeld en opgeslagen. In de schuren is een systeem aangelegd, dat constant de vochtigheid en temperatuur in de gaten houdt. Hierop wordt ook de ventilatie aanpast om de ideale omstandigheden te krijgen. Ook heeft Johan recent een nieuwe sorteermachine aangeschaft, waarmee hij nu aan het experimenteren is. De machine werkt met Artificial Intelligence (AI) en kan 900 foto’s per seconde maken. Van elke aardappel op de sorteerband maakt hij 5 foto’s, waardoor sneller te zien is of een aardappel ziek is, schimmel heeft of bijvoorbeeld wormengaatjes. De productie wordt zo verbeterd en er is minder verspilling. “Twee jaar geleden hoorde ik hiervan, maar had toen nog niet gedacht dat ik het nu in mijn schuur zou hebben staan,” glundert Johan. “De kast hebben we er zelf omheen gebouwd. AI gaat echt veel veranderen, ook in het boerenbedrijf.”

Je hebt ook een werkplaats. Wat doen jullie daar?

“We hebben hier 3 medewerkers, die zelf ook het onderhoud aan machines uitvoeren. Wie met een machine werkt, weet tenslotte ook het beste wat er mis mee is. Dit doen we vooral in de periodes dat er geen werk op het land is. Boer zijn betekent niet alleen meer aardappels rooien. Je bent ook techneut, boekhouder en bioloog,” grijnst Johan. “Maar ook het ondernemerschap en organisatie-aspecten horen bij je werk. Als boer ben je tenslotte ondernemer en dus moet je allerlei certificaten halen. De oudere generatie vindt dat wel eens lastig en dat snap ik ook wel. Zij proberen het uit te zingen of verkopen hun bedrijf. De huidige regelgeving werkt schaalvergroting in de hand. Dat levert soms inderdaad wel wat frustraties op…”

Merk je iets van klimaatverandering?

“Als boer moet je je sowieso aanpassen aan de weersomstandigheden. Nu het zoveel regent, doe we veel werk binnen. Als het dan volgende week bijvoorbeeld mooi weer is, moet we in 1 week het werk van 3 weken inhalen. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld een nat voorjaar. Dan loop je een achterstand op omdat je niet kunt planten. Nu is het weer nat en lopen we dus weer achter. Ik merk dat de periodes van constant weer langer worden. Dus langere tijd regen of langere tijd zon. Ook missen we de vorst, waardoor je op een andere manier je grond moet bewerken. Die veranderingen maken dat je als boer anders moet gaan werken en een nieuwe balans moet vinden.”

Complimenten voor jou en je bedrijf!

Na de rondleiding is er nog even tijd voor een kopje koffie in de prachtige boerderij. Wethouder Te Beest bedankt Johan voor de rondleiding en complimenteert hem met zijn bedrijf en de manier waarop de woonboerderij opnieuw is opgebouwd. Een parel in de Schermer!

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.