Terug naar het overzicht

KOKS Group; Lachende gezichten bouwen industriële stofzuigers op wielen

Wethouder Pieter Dijkman ontmoet ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? De wethouder schuift dit keer letterlijk ‘aan tafel’ bij de Koks Group, producent van industrieel reinigingsmaterieel, gevestigd op bedrijventerrein De Boekelermeer. Hij wordt ontvangen door Reyer Pauw, COO (chief operating officer) en Gerhard van Reeuwijk, manager marketing & communicatie. De wethouder brengt als traktatie ter gelegenheid van de Dag van de Ondernemer een taart mee. Op deze speciale dag zetten burgemeester en wethouders ondernemers graag in het zonnetje om ze te bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen ook in lastige tijden.

Wat is precies jullie business?

We ontwikkelen en fabriceren vacuümwagens, non-man-entry robots en zwaar industrieel reinigingsmaterieel, met name voor de olie-industrie. Met onze voertuigen en machines kunnen vloeistoffen en gassen, droog, nat of een combi daarvan, worden opgezogen en verwerkt. Zeg maar stofzuigers op wielen dus. We zijn een hoogwaardig maakindustrie en als familiebedrijf sterk aan de regio gebonden. Tegelijk zijn we heel internationaal gericht. Zo zijn we naast ons belangrijke afzetgebied Rijnmond, ook sterk vertegenwoordigd in Europa, Azië, Australië, Afrika en Amerika. Na Nederland is Saoedi-Arabië, met z’n florerende olie-industrie, het grootste afzetgebied. 

Wat zijn ‘non-man-entry’ robots?

Bij de opslag van olie ontstaat er bezinksel in de tanks, dat geregeld verwijderd moet worden.  Dit is erg ongezond handwerk, waarbij arbeiders in de tanks kruipen om deze zogenaamde ‘sludge’ handmatig met scheppen te verwijderden. Vonkvorming zorgt daarbij ook voor ontploffingsgevaar. De door ons bedrijf ontwikkelde op afstand bedienbare robots nemen dit zware en gevaarlijke werk nu over. Koks is sterk in innovaties. Een mooie innovatie is de cycloonafscheider die we op onze zuigwagens gebruiken, gebaseerd op het zelfreinigende Dyson-principe, waardoor het gebruik en vervanging van filters niet langer nodig is. Hier hebben we wereldwijd patent op.

Ik zag bij binnenkomst in jullie bedrijfspresentatie in de ontvangsthal veel lachende gezichten. Hoe zit jullie familiebedrijf in elkaar?

Klopt, wij zijn een trots familiebedrijf. Directeur CEO van het bedrijf is Rick Koks. Met zijn broer en beide zusters zijn ze samen eigenaar van het bedrijf. Zus Lisanne is manager HR en broer Gerard jr. is CFO in het bedrijf. Het is een echt familiebedrijf dus, met alles wat erbij hoort. We hechten veel belang aan goede verstandhoudingen binnen het bedrijf. Vandaar ook die vele ‘lachende gezichten’!

Hoe groot is jullie bedrijf?

Ons bedrijf telt hier op de hoofdvestiging in Alkmaar 130 medewerkers. Wereldwijd hebben we als groep 350 mensen in dienst. De omzet bedraagt ca. 65 miljoen euro per jaar en we tellen nu negen vestigingen. In Nederland zijn we naast Alkmaar (hoofdkantoor,  productie van vacuumwagens), gevestigd in Barneveld (productie hogedruk rioolreinigingsmachines). Met name internationaal groeien we sterk. Naast Europa, met twee productievestigingen in Tsjechië en een productievestiging in Slowakije, zijn we nu ook neergestreken in Saoedi-Arabië, van waaruit we vanuit onze lokale vestiging daar service verlenen aan onze klanten in het Midden Oosten.

Wat is jullie binding met Alkmaar?

Het bedrijf, opgericht in 1989 door vader Gerard Koks sr. uit Warmenhuizen, is ooit begonnen op de Beverkoog. In 1996 vestigde KOKS Group zich hier op de Boekelermeer. Mede door de vele regionale toeleveringsbedrijven zijn we, zoals al gezegd, sterk aan de regio gebonden en dat willen we ook graag blijven. Ook qua personeelsvoorziening.

Hoe komen jullie aan goed personeel?

Niets ten nadele van grote multinationals, maar wij merken dat steeds meer mensen graag bij een regionaal familiebedrijf als het onze willen werken. Het beeld is veranderd, ook is het geen vieze handen werk meer. Gekwalificeerde medewerkers vinden blijft lastig, we kunnen niet gaan zitten wachten. We halen ze uit ons netwerk. We kijken daarbij niet als eerste naar opleiding. Als je bij de cultuur en het ondernemerschap van ons familiebedrijf past, vinden we dat minstens zo belangrijk. Een mooi voorbeeld is onze exportmanager, die is begonnen als vrachtwagenchauffeur. Hij heeft zich binnen het bedrijf helemaal ontwikkeld, spreekt nu alle talen en sluit voor het bedrijf grote deals, zoals recent nog in Saoedie-Arabië. Ook zijn we heel actief betrokken bij het regionaal opleidingscentrum Tetrix. Verder blijven stagiaires vaak ‘hangen’!

Hoe hebben jullie het ondernemen tijdens corona ervaren? Hoe gaan jullie om met het wereldwijde chiptekort, is dit ook op jullie bedrijfsvoering van invloed?

Het heeft bij ons gelukkig niet geleid tot minder opdrachten, al ontstaan er nu wel knelpunten. Niemand had verwacht dat het nu zo goed gaat. De toelevering van grondstoffen en halffabricaten stagneert. Zo merken wij het chiptekort aan de beperktere toelevering van vrachtwagenchassis. In onze assemblagelijn hier in Alkmaar moeten we daarom aanpassingen doen, om toch tijdig eindproducten te kunnen blijven leveren.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We willen als regionaal gestoeld bedrijf een belangrijke speler blijven in deze kleine, maar tegelijk wereldwijde markt, toonaangevend zijn op het gebied van technische innovatie van het product en voorloper bij toepassing van de vele veiligheidsspecificaties, die hierbij komen kijken. En natuurlijk willen we blijven investeren in ons belangrijkste kapitaal, de lachende gezichten!

Wethouder Pieter Dijkman in gesprek bij de assemblagelijn met COO Reyer Pauw

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.