Terug naar het overzicht

Prijswinnende Deskey blijkt gat in de markt

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Joost de Wit (24, Heemskerk) en Sander Admiraal (22, Uitgeest), 4e jaars studenten Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool INHolland Alkmaar. Samen met hun medestudenten Tom Laan en Thijs Wentzel zijn ze in het kader van het opleidingsproject Ondernemen winnaar geworden van de landelijke ondernemersprijs 2021 van de Stichting Jong Ondernemen. Bij het gesprek zijn ook aanwezig de docenten Annemarie Hoffman en Nol Graas.

Geweldig! Van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mooie prijs! Als jurylid van de regionale verkiezing, waar jullie 2e werden, ben ik er trots op dat jullie landelijk zelfs eerste zijn geworden. Vertel eens hoe is dat zo is gekomen? Om te beginnen om wat voor product gaat het?

Onze opdracht was om met een eigen, duurzaam en innovatief product op de markt de komen. We hebben er best lang over gedaan om iets te ontwikkelen. Eerst zijn we bezig geweest met een Rap-light met een tie wrap voor op de fiets, maar dat bleek niet innovatief. Tot we door het thuiswerken in coronatijd op het idee kwamen van een mobiele thuiswerkplek. Als je thuis aan de keukentafel op je laptop zit te werken en je moeder roept opeens ‘opruimen, we gaan aan tafel!’, dan heb je een probleem. We zijn daarvoor een laptopsteun samen met een opruimbak in één product gaan verwerken, de Deskey. Dat bleek een gouden greep of beter gezegd een ‘gat in de markt’.

Is het echt zo eenvoudig gegaan als jullie mij willen doen geloven?

Nou nee, niet precies. Thuis bij Tom in Tuitjenhorn hebben we lang gewerkt aan een prototype van karton. We kwamen er achter dat de productiekosten daarvan zo’n 60 euro zouden worden. Dat vonden wij eigenlijk te hoog. De uitdaging was om deze kosten tot 40 euro terug te brengen. Toen wees een buurman van Thijs ons op een ander mogelijk geschikt materiaal. Door te schakelen en ook daarmee te experimenteren vonden we ‘de sleutel’ naar een betaalbaar, innovatief én duurzaam product. Vandaar ook het tweede deel van de naam van ons product ‘key’. 

Wat is dat materiaal precies en hoe duurzaam is dat dan?

Onze Deskeys worden gemaakt van PET-felt. Dit zijn snippers plastic die overblijven bij de recycling van PET flessen. Van deze snippers worden vezels getrokken, die daarna worden samengeperst in een PET-felt plaat. Uit deze platen worden onze producten gesneden, waarbij wij altijd streven naar zo min mogelijk snijafval. De Deskey op zijn beurt is aan het einde van de levensduur van het product ook weer volledig te recyclen.

Ik begrijp dat jullie ook vriendengroep zijn. Hoe verliep de onderlinge samenwerking?

In het begin had iedereen een andere visie. We leerden dat je ook als vrienden beter de confrontatie vol aan kunt gaan. Dat neemt veel onduidelijkheid weg. Ook word je er als groep sterker door. Toen we tweede werden in de regionale verkiezingen voelden we juist als vriendengroep een sterke drang om te bewijzen dat we wel de beste zijn. Met die spirit hebben we in de landelijke competitie een zeer overtuigende pitch gedaan. Hoe mooi is het dan daar als succesvolste uit de bus te komen!

Hoe succesvol is de verkoop geweest? En gaan jullie daarmee door?

Van de Deskey hebben we inmiddels 226 exemplaren verkocht en van de losse laptopsteunen 474. We hebben daarmee rond 13.000 euro omzet gemaakt. Hiervan hebben we 3.800 euro als dividend kunnen uitkeren. Door het succes hebben we besloten door te gaan met het project. We willen daarvoor eerst onze website www.deskeyshop.nl helemaal automatiseren. Ook breiden we het assortiment uit met een telefoonstandaard om gemakkelijker deel te kunnen nemen aan Teamsvergaderingen. We willen daarmee rond zijn voordat bedrijven weer relatiegeschenken uitdelen. Om rendabel te zijn, moeten we de ontwikkeling, productie en verkoop nog beter regelen en de kostprijs verlagen. Maar we dromen van een massamarkt.

Heel veel succes met jullie ondernemersplannen. Nol, Annemarie willen jullie als docenten mnog wat kwijt?

Ze hebben het uitstekend gedaan. Al ging het ze in het begin niet voor de wind, ze zijn uit hun studentenmodus gekomen en hebben zich gerevancheerd. Met alle ‘ups-and-downs’ is het nu een hele serieuze startup geworden. Complimenten en tof dat ze er mee doorgaan.

Team Deskey heeft het, als winnaar van Nederland, geschopt tot in de Europese finale. Het team zat bij de laatste 17 teams van 380.000 deelnemers afkomstig uit 38 landen; een enorme prestatie!!!

Het prijswinnende Deskey-team met v.l.n.r. Joost de Wit, Sander Admiraal, Thijs Wentzel en Tom Laan

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.