Terug naar het overzicht

Schoolkinderen Vroonermeer planten fruitbomen

Woensdag 15 februari zijn in de Vroonermeer 8 fruitbomen geplant, vlakbij het in aanbouw zijnde Kindcentrum Vroonermeer. De fruitbomen werden vakkundig in de grond gezet door de leerlingen van basisscholen De Lispeltuut en Vroonermeerschool. Zij deden dit samen met wethouder Groen, Ad Jongenelen. Ook onthulden zij samen een insectenhotel dat er voor gaat zorgen dat insecten de plek met de appel- en perenbomen extra aantrekkelijk vinden.  

Door kinderen op jonge leeftijd al te betrekken bij het planten van de fruitbomen, leren zij dat bomen een plek en voedsel bieden aan allerlei dieren, zoals vogels en insecten. En als straks eerst de bloesem komt en daarna de appels en peren in de bomen hangen is dat natuurlijk de allergrootste beloning voor het werk dat zij vandaag hebben geleverd. En ik laat me graag uitnodigen voor de eerste appeltaart!

wethouder groen, Ad Jongenelen

De bomen werden door de kinderen van de leerlingenraden van beide scholen in de grond gezet samen met wethouder Ad Jongenelen. Na het planten van de eerste boom, onthulden zij ook een groot insectenhotel. Dit deden zij onder toeziend oog en met applaus van beide schooldirecteuren, Rob Boekelaar (Lispeltuut) en Karin Donkers (Vroonermeerschool), enkele ouders en medewerkers van gemeente en Stadswerk072.

Bloemrijk gras
Het gras tussen de bomen is ‘bloemrijk gras’, in voorjaar en zomer bloeien hier wilde planten. Het wordt natuurvriendelijk beheerd. Omdat deze plek, te samen met de bomen, daarmee zeer aantrekkelijk is voor insecten, is deze dag ook een insectenhotel onthuld door de kinderen. Mooi om in het voorjaar te gaan zien of de nestgaatjes gebruikt gaan worden. Als ze gebruikt worden, dan zijn de gaatjes dichtgemaakt. De insecten zijn ook van belang voor het bestuiven van de fruitbomen.

Tiny Forest
De fruitbomen zouden oorspronkelijk geplant worden naast het Tiny Forest dat met de scholen wordt aangeplant op het zuidelijke recreatie eiland in de wijk Vroonermeer Noord. Vanwege de huidige extreem natte omstandigheden op deze plek, is het planten van de Tiny Forest echter verschoven naar het najaar (november). Voor de fruitbomen is nu vlakbij de school een mooie andere locatie gekomen.

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Fruitbomen planten in de Vroonermeer met wethouder Jongenelen (Fotostudio Wick Natzijl)

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.