Terug naar het overzicht

Start Alkmaarse campagne: Online oplichting heb je zelf in de hand

Iedereen koopt of verkoopt wel eens wat online. Zeker in december, dé maand om inkopen te doen voor de feestdagen. Hier maken cybercriminelen slim gebruik van. De gemeente Alkmaar is deze week gestart met een campagne om te laten zien hoe online oplichting eruit zien en wat je kunt doen om het te voorkomen. Er hangen niet alleen posters verspreid door de gemeente. Er staan ook op verschillende locaties enorme telefoons, die laten zien hoe iemand tijdens een online (ver)koop kan worden opgelicht. Door mee te kijken met deze gesprekken wordt maar al te duidelijk hoe creatief internetoplichters kunnen zijn. Ook worden er handige tips gegeven.

Op de volgende locaties zijn de megatelefoons te vinden: oude V&D pand (Laat), Jumbo supermarkt (Paardenmarkt), Bibliotheek Kennemerwaard (Gasthuisstraat), ’t Boegbeeld (de Rijp), Hans de Boer tweewielers (de Mare). De campagne loopt van 29 november t/m 12 december 2021.

53.435 aangiftes

Iedereen kent de verhalen wel. De aardige mevrouw die je PlayStation wil overnemen of de verkoper van die goed geprijsde telefoon. Ze kunnen helaas weleens slechte bedoelingen hebben, waardoor je online (ver)koop verandert in online oplichting. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op online oplichting. Gelukkig heb je online oplichting in veel gevallen zelf in de hand.

In 2020 is er 53.435 keer aangifte gedaan van online oplichting. Gemiddeld gaat het hierbij om een schade van zo’n €200,- volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Online oplichting heeft vaak serieuze gevolgen. Naast financiële schade zorgt online oplichting ook voor mentale schade. Slachtoffers schamen zich vaak, onterecht, en zijn hun vertrouwen in andere mensen volledig kwijt. Slachtoffers zijn verder niet alleen kopers die bijvoorbeeld geld overmaken en niks ontvangen. Ook verkopers kunnen online worden opgelicht.

Verschillende vormen van online oplichting

Online oplichting kan verschillende vormen aannemen, via een 1-cent-betaalverzoek of vreemde link proberen oplichters je op een neppe website je gegevens te laten invullen. Zo kunnen ze bij je bankrekening komen of je gegevens misbruiken. Ook kun je vaak niet langskomen om het product te zien als je daarom vraagt, of hebben ze slechte ervaringen met veilige betaalmethodes. Zo hopen ze dat je het geld direct overmaakt en krijg je uiteindelijk niks thuisgestuurd. Daarna zijn ze natuurlijk niet meer te bereiken.

Handige tips

Je kunt zelf gelukkig een aantal dingen doen om online oplichting te herkennen en te voorkomen. Zo kun je verkopersgegevens, zoals rekeningnummer, naam, e-mail, url en telefoonnummer checken op politie.nl. Ook kun je op Fraudehelpdesk.nl de laatste oplichtingstrucs vinden. Verder is het belangrijk om online op een veilige manier te betalen, met ‘Gelijk Oversteken’ van Marktplaats of met PayPal bijvoorbeeld. Ga daarnaast niet in op 1-cent-betaalverzoeken, klik nooit op vreemde linkjes en deel geen persoonlijke gegevens.

Twijfel je bij online (ver)kopen?

Vraag eens een vriend(in) of familielid om met je mee te kijken. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met het Fraudehelpdesk. Twijfel je nog steeds? Laat de mooie deal dan aan je voorbij gaan. Online oplichting kun je maar beter voorkomen. Ben je toch opgelicht? Doe dan vooral aangifte bij de politie. Elke aangifte telt bij het opsporen van online oplichters.

Kijk voor meer informatie over de campagne en tips op www.zelfindehand.nl

Online oplichting campagne
Online oplichting campagne: Zelf in de hand

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.