Terug naar het overzicht

Subsidie voor isolatie bestaande woningen 

Eigenaars van een koopwoning kunnen subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. De subsidie van 1.350 euro kan worden gebruikt voor isolatie, glas of ventilatie. Hiermee wordt het verduurzamen van slecht geïsoleerde woningen betaalbaar voor mensen die dit het hardst nodig hebben. De subsidie kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 worden aangevraagd. 

Bestrijding energiearmoede 

Ongeveer 10 procent van de koopwoningen in de gemeente Alkmaar heeft energielabel D, E, F of G. De bewoners van deze huizen lopen een verhoogd risico op ‘energiearmoede’. Dit betekent dat zij moeite hebben om de energierekening te betalen. De subsidie van 1.350 euro moedigt eigenaren aan om hun woning te isoleren. Dit geld kan worden gebruikt om bijvoorbeeld vloeren of de zolder te isoleren en ramen te vervangen door dubbelglas. Zo kunnen bewoners van die woningen op hun energiekosten besparen.  

Ruime doelgroep 

De subsidie is bedoeld voor eigenaars van een woning met energielabel D, E, F of G en een WOZ-waarde onder de 429.300 euro. Dit geldt voor alle soorten woningen, dus ook woonboten, woonwagens en appartementen. Deze doelgroep heeft over het algemeen de meeste moeite met het verduurzamen van hun woning. De verwachting is dat minimaal 1650 huishoudens een subsidie kunnen aanvragen. Bewoners hebben ook de keuze om een doe-het-zelf maatregel uit te voeren. 

“Ik hoop dat deze subsidiemaatregel juist die mensen bereikt die met 1.350 euro subsidie de eerste stappen gaan zetten in het verduurzamen van hun huis. Alkmaar wil verduurzamen, dat is belangrijk voor het klimaat. Maar dat willen wij samen doen. Vooral bij dit type woningen kan snel winst gemaakt worden. Dat is goed voor het klimaat maar zeker ook voor de eigen portemonnee”, aldus Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid gemeente Alkmaar. 

Goed voor het milieu 

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie wordt een huis als het ware ingepakt, zodat warmte beter vastgehouden wordt. Hierdoor is minder energieverbruik nodig. Energiebesparing wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar een aardgasvrije woning. Isolatiemaatregelen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. 

Meer informatie en aanvragen subsidie 

Alle informatie over de subsidie en het aanvragen hiervan is te vinden op alkmaar.nl/isolatiesubsidie  

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.