Terug naar het overzicht

Team Schuurmaat vraagt het de vakman

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Tim Duivenvoorden (23 jr.) en Ties Ransijn (24 jr.), 4e jaars studenten Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool INHolland Alkmaar. Samen met hun medestudenten Marco Molenaar en Jelle van Baar zijn ze winnaar van het opleidingsproject Ondernemen. Bij het gesprek zijn ook aanwezig de docenten Claudia Breuls en Nol Graas.

Hartelijk gefeliciteerd met jullie overwinning van het opleidingsproject Ondernemen! Als jurylid was ik verrast door jullie inventiviteit. Hoe zijn jullie op het idee voor een product gekomen?

Tijdens het brainstormen over mogelijke producten liepen we vast. Wij dachten dat een product pas waarden kan toevoegen als het een probleem oplost. Dus in plaats van een product te bedenken en deze op de markt te brengen hebben we dit omgedraaid. Wij zijn bij vaklui langsgegaan met de vraag wat zij in hun dagelijks werk als een knelpunt ervaren. Zo kwamen we bij een slager, een schoenmaker, een instrumentenmaker, maar ook bij een meubelmaker. Die laatste kwam met de sierpoten van een tafel aanzetten. Hij gaf aan het handmatig schuren van die ronde poten meestal snel beu te zijn. Zijn vraag: hoe kan je rondingen gemakkelijker schuren? Daarmee was het idee voor de Schuurmaat geboren.

Wat is die Schuurmaat precies?

De Schuurmaat is een apparaat of hulpstuk om rondingen van een object of complexe profielen met een lineaire beweging te kunnen schuren. De schuurmaat vormt het schuurvlak naar het te schuren object. Dat scheelt veel tijd en is ook veel minder belastend voor de handen. De schuurmaat is niet groter dan een vuist en ergonomisch gevormd, wat kramp voorkomt (www.schuurmaat.nl)

Wat is goed en wat is er fout gegaan tijdens het project ? Waar hebben jullie van geleerd?

Wat er goed ging is dat we niet zijn blijven brainstormen. Je kunt per slot van rekening niet drie keer zo hard denken. Door te schakelen en op pad te gaan en vaklieden te vragen naar problemen en irritaties kwamen we op het goede spoor. Ook wilden we graag een elektrische variant, maar dat bleek te moeilijk. Het kon eenvoudiger, een leerpunt dus!

Hoe hebben jullie daarbij als team gefunctioneerd?

Samenwerking is een groeiproces. Het zet je als vriendengroep wel op scherp. Toch zijn we er steeds uitgekomen. Ieder van ons vier heeft zijn eigen sterke kanten en voorkeuren, technisch, financieel, commercieel en management. Die moet je benutten en als taken ongelijk zijn, moet je elkaar helpen. Zeker wanneer het tegenzit, zoals bij het testen van een prototype waarbij bleek dat het plastic smolt door de wrijving. Samen flexibel omgaan met problemen helpt je verder. En wij spraken af om elkaar goed te informeren waarmee wij bezig waren tijdens het ondernemen. Uiteindelijk heeft het onze vriendschap verdiept, mede door het succes natuurlijk!

Hoe hebben jullie de finale ervaren?

We hebben heel sterk gepitched, dat is ons voordeel geweest. Het kwam recht uit hart. Bij de presentatie van Jelle voelde je haast de fysieke pijn van de zich suf schurende  meubelmaker. Dat was een kippenvelmomentje. Daarnaast zijn we goed omgegaan met de vragen. Maar belangrijkste is natuurlijk dat je een product hebt dat zowel qua innovatie, duurzaamheid en in praktisch gebruik onderscheidend is.

Gaan jullie nog verder?

Eerst maar eens afstuderen. Daarna kijken we of we de productietijd kunnen verkorten en of op het product nog duurzamer kan, bijvoorbeeld door het van gerecycled kunststof te maken. En misschien toch ook nog eens kijken naar een elektrische variant. Met goede research en uitgebreid testen hopen we grotere aantallen op markt te kunnen zetten. Daarbij helpt ook publiciteit via de Schildersvakkrant CBM en Onderhoud.nl. De vraag blijft groot. De groothandel wil mogelijk afnemen voor de professionele markt. 

Hebben jullie nog tips voor de nieuwe studenten?

Tips: begin met aan vaklui te vragen wat hun problemen zijn, geef niet te snel op, ga soepel om met problemen en wees pro-actief, stap direct de groothandel binnen met je product in plaats van een mailtje sturen. Dat werpt vruchten af.

Hebben de docenten nog een laatste woord?

De mannen zijn enorm gegroeid in het project. Door de pittige discussies op kritieke momenten hebben de vrienden ‘door dik en dun’ elkaar, maar zeker ook zichzelf veel beter leren kennen. Ze hebben het eigenaarschap van het project helemaal opgepakt. We hebben nu vier hele enthousiaste ondernemers, die ook nog eens door gaan. Daar zijn we heel trots op.

Team Schuurmaat met v. l.n.r. Marco, Jelle, Tim en Ties

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.