Upcyclebicycle in de prijzen; recyclen is niet de oplossing, het voorkomen van afval wèl!
Het Alkmaarse project Stoere Afvalproducten #upcyclebicycle is in januari de provinciale winnaar geworden van de Kern met Pit-buurtprojecten. Ruim 100 projecten werden deze dag gepresenteerd en elke provincie koos 1 project tot trofeewinnaar. De jury vond het Alkmaarse project Upcyclebicycle een prachtig initiatief, met alle ingrediënten van een echte Kern met Pit. Upcycle bicycle gaat door naar de landelijke finale voor de Gouden Pit. Wethouder Robert te Beest feliciteert vandaag de initiatiefnemers: maatschappelijk ondernemer Mena Leila Kilani en vrijwilligers Richard Kooge en Nanda van den Ham. Hij wenst ze alvast veel succes in de landelijke finale.
Wat is #upcycle bicycle?
Sinds eind juni halen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt met een elektrische fiets koffieprut (als waardevolle grondstof) op bij Alkmaarse restaurants en ondernemingen. Hiermee dragen ze bij aan de Alkmaarse circulaire doelen tegen verspilling van grondstoffen. Ze brengen het afval naar moestuinen en een pluktuin, waar het tot compost wordt verwerkt. De pilot kwam mede tot stand dankzij de Innovatieraad, die gemeente, ondernemers en bewoners samenbrengt om de Sustainable Development Goals (SDG’s), te halen in de regio Alkmaar. De volgende stap is een Alkmaarse oesterzwammenkwekerij bij Pluktuin ‘Geesje en een Alkmaarse vegan bitterbal.
Gefeliciteerd met deze mooie prijs. En natuurlijk op naar de landelijke finale. Geweldig dat dit kleine Alkmaarse project in de prijzen is gevallen!
Mena: “Dank je wel.Daar zijn we ook heel blij mee. In korte tijd haalden we heel veel stemmen binnen. De landelijke finale is op 25 juni en die kunnen we ook winnen. Het gewonnen prijzengeld, kunnen we dan weer mooi inzetten voor nieuwe pilots. Je ziet met ons project overigens wel dat het onderwerp afval leeft, vooral bij jonge ondernemers. Met het idee om koffieprut op te halen, te recyclen door er compost van te maken, zijn de deelnemende moestuinen en de pluktuin van Geesje echt heel blij. Er blijven zich ondernemers aanmelden om ook mee te doen. De 20 ondernemers die meedoen aan ons project, zagen hun afvalbakken leger worden. Zo’n 20 à 30 kilo per week en dat scheelt ze in afvalkosten. Dit resultaat willen we ook graag vertellen in het Ondernemersfonds. Vòòr corona was er al eens een debat over ondernemersafval en logistiek. Volgende keer zitten we er graag bij om mee te praten over pilots met waardevolle grondstoffen. ”Nanda: “Maar hier stopt het voor ons niet, want recyclen is niet de oplossing van het probleem. Het voorkomen van afval wel. De horecaondernemers denken daar nu ook over na. Bijvoorbeeld door minder plastic te gebruiken op de terrassen, omdat dat toch vaak op straat en in het water belandt. Dat heb ik wel gemerkt gedurende de clean ups die we doen met El Kombi. Met het suppen halen we heel veel (horeca)plastic uit de grachten.” Volgens Mena zou dat na elk evenement en festival ingezet kunnen worden om de stad en haar water plasticvrij te houden en bewustwording te creëren. Uiteindelijke doel is zero waste.
Mensen als jullie zijn op lokaal niveau hard nodig om uiteindelijk op grote schaal een ommezwaai te forceren. Dat doen jullie goed: laten zien dat het werkt. Dan stappen anderen vanzelf in
Mena: “Wij werken vanuit de Sustainable Development Goals (Global Goals), een mondiaal kompas waarmee je ook lokale uitdagingen kunt aanpakken. We kunnen ondernemers helpen met het starten en opschalen van hun sociale of duurzame project door ze te koppelen aan de juiste organisaties en personen. Ook vragen we Gemeente Alkmaar, die sinds 2018 Global Goals gemeente is, om mee te denken met vragen die van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties komen.
Elke vrijdag hebben we gratis SDG-spreekuur. Zodra er een vraag binnenkomt, bieden we advies, verbinding en actie. Laatste kregen een vraag van een moeder over recycling van luiers. Dat is best een big issue. Luiers, zowel van baby’s als incontinentieluiers zijn lastig te recyclen. De oplossing zit daarom in hergebruik: wasbare luiers. Bij dergelijke vragen schakelen we direct, in dit geval met de HVC en kinderopvangcentra, op zoek naar een oplossing. Daarvoor moet je overigens niet alleen de ouders meekrijgen, maar ook oppasopa’s en -oma’s en de kinderopvang. Dan kun je stappen zetten naar de toekomst.”
Helaas leven de SDG’s nog niet overal. Ook niet bij bestuurders. Het is voor velen nog te ver van hun bed. En het zijn er best veel, zodat je ze niet allemaal evenveel aandacht kunt geven.
“Onder jongeren is hier echt wel interesse voor en er is een groeiende SDG-community in heel Nederland,” vertelt Mena. ”In Alkmaar werken we heel lokaal en draait het vooral om verbinding en samenwerking. Die eigenheid, zoals in ons winnende project, willen we er ook in houden. Richard: “Er zijn in Alkmaar al heel veel ondernemers met een sociale missie, die kijken wat zij in hun eigen onderneming kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld bij de inkoop van producten en inhuur van personeel. Op www.globalgoalsalkmaar.nl staan veel voorbeelden en wie al wat doet. En je hoeft ook niet alle SDG’s tegelijk te nemen. Maak het behapbaar: kies er gewoon eentje uit en ga aan de slag. Hou een inspiratiesessie voor je personeel, benoem op je site wat je al doet en wat je ambitie is. Daarmee trek je ook weer bepaalde klanten aan. Op de site laten we zien dat het wèl kan.”
Jullie zijn al goed bezig, maar er is ook nog veel werk te doen. Met afval, duurzaamheid en milieu in mijn portefeuille, ben ik in ieder geval blij met jullie inzet in Alkmaar!
Mena:“Door corona waren de afgelopen twee jaar lastig voor ondernemers, maar het zorgde ook voor creativiteit en een versnelling in verduurzaming. Nu is de kans dit door te zetten, want het biedt inspiratie voor anderen. Voor het implementeren van de SDG’s bieden we als Innovatieraad ook advies en ondersteuning. Omdat de SDG’s er voor iedereen zijn, zou het mooi zijn als dat ondernemers en de gemeente zich bij elk onderwerp afvragen wat het bijdraagt aan een duurzame en sociale stad. Bij bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen, bouwplannen en evenementen. Ik snap dat dat ambitieus is, maar misschien kan Alkmaar de SDG’s wel actiever uitdragen en laten zien dat het echt iets bijdraagt aan een leefbare stad van de toekomst!
Meer informatie en inschrijven voor de nieuwsbrief: www.globalgoalsalkmaar.nl
Over de gemeente Alkmaar
Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.