Terug naar het overzicht

Vinçotte Alkmaar: een stralende toekomst in de offshore

Wethouder Pieter Dijkman ontmoet ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? De wethouder schuift deze keer aan tafel bij het offshorebedrijf Vinçotte met Pieter van Moerkerk, business Unit Manager Process Industry en Dave Timmer, operationeel manager Noord van de vestiging NH van het bedrijf Vinçotte. Het bedrijf dat vanuit Alkmaar technische inspecties uitvoert in de offshore-industrie is gevestigd op bedrijventerrein Beverkoog. Ook aanwezig is Thea Noordeloos, accountmanager van het gemeentelijk Ondernemersloket.

Ik begrijp dat jullie bedrijf pas recent op bedrijventerrein Beverkoog is gevestigd. Hoe zijn jullie hier zo terecht gekomen?

Het ging snel allemaal dit jaar. Begin van het jaar waren we nog tot volle tevredenheid gevestigd aan de Edisonweg op het bedrijventerrein Oudorp. Een aanvraag voor uitbreiding met een opslag voor stralingsapparatuur stootte echter op beperkingen. We zijn toen in nauw overleg met de gemeente gaan kijken naar een geschiktere locatie. Die vonden we binnen een paar maanden hier op de Beverkoog. Hier kunnen we zonder problemen de opslag realiseren en daarmee aan alle vereisten voldoen. Bovendien beschikken we hier over voldoende ruimte voor verdere uitbreiding van onze bedrijfsactiviteiten. En daar zijn we blij mee, met dank ook aan de mensen van het ondernemersloket.

Wat houden jullie bedrijfsactiviteiten precies in?

Vinçotte levert services op het gebied van inspectie en certificatie voor de chemische – en petrochemie industrie, de energiesector en de voedsel- en andere procesindustrieën. We werken met 1.800 medewerkers in Nederland, België en Luxemburg aan een veiligere en efficiëntere samenleving. Vanuit de vestiging in Alkmaar voeren we op de olieplatforms op de Noordzee inspecties uit om bijvoorbeeld wanddiktes van pijpleidingen, de sterkte van lasconstructies te controleren en corrosie metingen.

Welke meettechnieken passen jullie daarbij toe?

We gebruiken bij de metingen onder meer röntgenapparatuur en ultrasone geluidstechnieken. Deze conditiemetingen van wanddiktes van lassen en pijpen over meerdere jaren laat de slijtage en eventuele schades zien. Ook doen we magnetisch onderzoek. Door het combineren van deze verschillende technieken houden we de veiligheid van industriële installaties dus strak in de gaten.

Hoe kan het dat jullie met name sterk groeien in de offshore?

We meten voor onze opdrachtgevers dus de betrouwbaarheid van hun installaties. Door verschillende inspectietechnieken te combineren kunnen we beter de betrouwbaarheid meten en verzamelen we meer data dan de traditionele inspectiemethoden. Al is de gas- en olie nogal traditioneel ingesteld, door steeds meer olie- en gasproducenten ervan te overtuigen dat ze hierdoor geld besparen, groeien we sterk in offshore branche.

Hoe zit het met jullie personeelsvoorziening in deze bijzondere coronatijd?

Het huidige personeelstekort is voor ons ook lastig. We beschikken op dit moment over zo’n 110 medewerkers, waaronder ca. 60 inspecteurs en ongeveer 20 specialisten op het gebied van projectmanagement, ontwerpbeoordelingen en engineering. Daar zouden we er graag nog wel 15 tot 20 van bij willen hebben. Punt is dat er voor onze inspecteurs geen complete opleidingen bestaan. De beroepskwalificaties zijn alleen met deelopleidingen te verkrijgen. Met het volgen hiervan is een radiograaf bij ons al snel zo’n vijf jaar bezig. Het duurt dus even voordat iemand alle deelcertificaten en ervaringsuren heeft om zelfstandig te kunnen werken. Gelukkig hebben wij veel trouwe medewerkers. Wij doen er dan ook alles aan om met elkaar een leuk bedrijf te bouwen, waar het mensen graag willen werken.

Wat is jullie marktpositie en is die sterk genoeg om te kunnen concurreren?

We zijn een Belgisch bedrijf met een omzet van zo’n 200 miljoen euro. We opereren hoofdzakelijk in de Benelux. In België zijn we marktleider in de TIC-markt, zoals van attractieparken, Agro & Food, Proces Industrie, etc. In Nederland hebben we naast Alkmaar (offshore) vestigingen in Zwolle (voedingsmiddelenindustrie) en Breda (enginering procesindustrie). Recent zijn we onderdeel geworden van het in Nederland bekende KIWA, een organisatie die opereert in 80 landen met een omzet 600 miljoen euro. Al moet de integratie nog worden bekrachtigd door Belgische mededingingsautoriteit, wij zien dat we onder de vleugels en de schaalgrootte van KIWA als zelfstandig opererend Vinçotte kunnen blijven groeien.

Hoe zien jullie de toekomst bij het voorgenomen afnemend gebruik van fossiel brandstoffen?

De huidige energietekorten maken dat de exploitatie van olie- en gasvelden op de Noordzee nog zeker 10 tot 20 jaar wordt doorgezet. Ook liggen er in de verdere toekomst voor ons kansen met de productie van waterstof met de windmolens op zee. Deze waterstof, die dient als brandstof of als processtof voor de chemische industrie, kan in de toekomst via het bestaande gasnet naar de wal. Dat levert zeker ook weer werk op. Wij zien voor ons bedrijf dan ook een stralende toekomst in de offshore!

Vinçotte Alkmaar met v.l.n.r. wethouder Pieter Dijkman, Pieter van Moerkerk, Business Unit Manager Process Industry en Dave Timmer, Operationeel Manager Noord

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.