Terug naar het overzicht

NK Tegelwippen 2024 van start!

Tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal tijdens het NK Tegelwippen. Gemeente Alkmaar wil in het komende half jaar samen met inwoners zo veel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen. De wedstrijd is van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. In totaal doen dit jaar meer dan 175 Nederlandse gemeenten mee. Doet u ook mee?

Wie wipt het meest?

Het is de tweede keer dat we meedoen aan het NK Tegelwippen. Vorig jaar eindigde Alkmaar op de vierde plek in de categorie grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) met in totaal 119.036 gewipte tegels. Sinds het eerste NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen staat zelfs in de Dikke van Dale.

Verkoeling en wateropvang

We helpen inwoners op verschillende manieren bij het vergroenen van de omgeving. Meer groen in straten en tuinen heeft namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Meer groen zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers en vangt regenwater op tijdens grote regenbuien in natte winters. In Alkmaar werken we veel samen met Stadswerk072. Zo zijn al diverse pleinen en straten vergroend.

Prijzen

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maakt u als inwoner kans op de ‘Publiekswipper’ award en mooie prijspakketten als u uw (gevel)tuin het mooist heeft vergroend. 

Subsidies

Wij helpen inwoners een handje bij het vergroenen van de omgeving. U kunt als inwoner of bedrijf subsidie aanvragen voor het plaatsen van een groen dak. U kunt ook subsidie krijgen als u samen met buren een groen idee heeft voor uw eigen straat of buurt. Ook scholen kunnen subsidie krijgen voor het vergroenen van schoolpleinen.

Het NK Tegelwippen 2024 vindt plaats van 21 maart tot en met 31 oktober. U kunt uw gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. De standen worden ook op deze website bijgehouden en zijn voor iedereen zichtbaar.

Een schep, tegel en groen, met daarbij de tekst: NK Tegelwippen 2024, Alkmaar doet mee
Alkmaar doet mee aan het NK Tegelwippen 2024!