Mantelzorg

Een mantelzorger zorgt voor iemand. Dat is vrijwillig en voor langere tijd. Bijvoorbeeld voor een ouder, kind, broer, zus, buur. Deze personen zijn ziek, hulpbehoevend of gehandicapt.

De gemeente Alkmaar biedt hulp aan mantelzorgers.

Het Mantelzorgcentrum biedt ondersteuning.  

Bijvoorbeeld door te helpen met regelen. Of door te helpen bij de zorg.

Mantelzorgondersteuning kost niks. Soms zit mantelzorgondersteuning ook in uw (aanvullende) zorgverzekering.

Mantelzorgondersteuning is bedoeld voor mantelzorgers. Dit betekent dat u zorgt voor een hulpbehoevende. Bijvoorbeeld een kind, familielid, buur, kennis of een vriend. Wanneer  het u niet (meer) zelf lukt, kunt u ondersteuning aanvragen.

Als u ondersteuning nodig heeft, neemt u contact op met het Mantelzorgcentrum. Samen bekijkt u wat er nodig en mogelijk is.

Opgroeien met een gezinslid met een beperking. Of met een langdurige ziekte (psychisch of fysiek) of verslaving. Kinderen en jongeren tot 25 jaar zijn jonge mantelzorgers.

Op de pagina Jonge Mantelzorgers van het Mantelzorgcentrum vindt u informatie.

U kunt een financieel bedankje aanvragen voor uw mantelzorger. Dit mantelzorgcompliment is €200,00. U vraagt het ieder jaar aan tussen 1 augustus en 15 december.

Alle informatie staat op de pagina Mantelzorgcompliment.

Dat kan. U kunt de zorg voor uw zorgvrager tijdelijk laten overnemen. Dit heet respijtzorg. Dat kan thuis, maar ook buitenshuis.

Een mantelzorgwoning kunt u (laten) bouwen op uw op eigen terrein. Daarvoor zijn aparte regels, lees verder op de pagina Mantelzorgwoning.