Terug naar het overzicht

Scholen starten Junior IOT Energie Challenge tijdens Alkmaar Light Festival

De komende maanden werken scholen in én rondom Alkmaar aan de Junior IOT Energie Challenge. Samen denken zij na over actuele uitdagingen op gebied van duurzaamheid in de regio. De challenge wordt officieel gestart op 4 en 5 november 2022 tijdens het Alkmaar Light Festival. Inzendingen worden in maart tentoongesteld tijdens een groot evenement.

Leerlingen maken een ontwerp wat aansluit bij één of meer thema’s. Hoe zorgen we ervoor dat een moderne stad ook goed is voor het milieu? Hoe creëer je energie positieve gebouwen en gebieden? Wat zijn mogelijke oplossingen voor de uitdagingen in deze energietransitie?

Lekker zelf of samen met ouders

Met o.a. foto’s, filmpjes, websites en collages overtuigen ze de organisatie hoe het ontwerp aansluit bij het gekozen thema’s en laten ze zien hoe je het beste kunt samenwerken om iets te bereiken. De leerlingen gaan alleen of eventueel samen met ouders aan de slag met basisonderdelen van de industrie.

Junior IOT programma

De Junior Internet of Things (IOT) is een technologiewerkplaats in Alkmaar voor jongeren van 7 tot 17 jaar oud. Het is een veilige plek die op een geheel eigen manier uitdaagt om samen te werken met de technologie van vandaag: o.a. ontwerpen, programmeren, solderen, Arduino, 3D tekenen, 3D printen, elektronica, en mechatronica komen aan bod. Er doen in totaal 12 scholen mee binnen het programma.

Marco van Schagen, oprichter van Junior IOT en vakdocent: “Deze jongeren zijn de belangrijkste kennis- en energiedragers voor innovaties van de toekomst. We zoeken naar eigen creaties waarin we de inspiratie kunnen herkennen voor de energie van morgen. Het is een mooie uitdagende challenge binnen het onderwijs in de regio Alkmaar.”

POCITYF

De Junior IOT Energie Challenge wordt vanuit het project POCITYF ondersteund door de Gemeente Alkmaar. POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar groener, duurzamer en leefbaarder te maken. Alkmaar is samen met Évora (Portugal) een ‘vuurtoren stad’ ofwel een voorbeeldstad. Het project is een van de manieren waarop de gemeente Alkmaar invulling geeft aan de Europese klimaatdoelstellingen en het betrekken van inwoners hierbij. Meer informatie over POCITYF staat op: www.alkmaar.nl/pocityf

Iedereen kan meedoen

Ook jongeren die niet aangesloten zijn via een school kunnen meedoen aan de challenge. Er worden online lessen aangeboden voor ondersteuning bij een creatie. Meer informatie is te vinden op www.junioriot.nl/energie.