Terug naar het overzicht

Zonnecarport af bij parkeerplaats De Meent

In plaats van alleen duurzaam sporten, kunnen sporters nu ook duurzaam parkeren bij De Meent. Er zijn 858 zonnepanelen geplaatst boven de parkeerplaats aan de zuidzijde van de ijsbaan. Aan de hand van 16 extra laadpunten kunnen in totaal 20 elektrische auto’s opladen. De parkeerplaats functioneert drievoudig: voor parkeren, duurzame energie opwekken en opladen. Het bouwwerk is ontworpen en gemaakt door Sunprojects. De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF.

Vervolg: fietsparkeerplaats met laadpunten

De zonnepanelen voorzien de laadpunten en het complex van groene stroom. Binnenkort worden accu’s geplaatst om de duurzame energie op te slaan. Geheel volgens planning realiseert het bouwteam nu ongeveer 60 zonnepanelen boven de fietsparkeerplaats met 20 oplaadpunten voor elektrische fietsen. In totaal is De Meent dan van 918 extra zonnepanelen voorzien die 300.000 KWh (kilowatt uur) per jaar opbrengen. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 100 huishoudens. Naast het zonnepark wordt eind dit jaar een warmte/koude-opslag aangelegd om De Meent duurzaam te verwarmen en te koelen. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt.

Alkmaar voorbeeld in een duurzaam Europees project

Project POCITYF is gestart door de Europese Unie om historische steden, zoals Alkmaar te verduurzamen. De historische voorbeeldsteden Alkmaar en Evora (Portugal) passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere deelnemende historische steden in Europa van leren.

Deelprojecten in Alkmaar

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in Alkmaar. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.

Meer informatie

Alkmaar duurzaam

Afbeelding met tekst die aangeeft dat het project mede gefinancierd is door de EU.

Mede gefinancierd door de EU.

Zonnedak de Meent

Zonnedak parkeerplaats de Meent (Foto: Sunprojects)