POCITYF heeft zijn naam te danken energie positieve gebieden. Dat houdt in: een gebied of gebouw die meer duurzame energie produceert dan dat ze zelf gebruiken, geeft de overtollige energie aan omliggende gebouwen.

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Boekelermeer en Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkelingen in andere Alkmaarse gebieden, zoals het Alkmaars Kanaal.

Demonstratiegebieden

Het westelijk gebied van Alkmaar is aangewezen als demonstatiegebied waar oplossingen van POCITYF geïmplementeerd zullen worden:

Sportcomplex De Meent

De Meent heeft een zonnepark met 918 zonnepanelen op het dak en een laadplein met 36 laadpunten voor auto’s en fietsen. Daarnaast is er een smart grid in ontwikkeling die gaat zorgen voor een intelligent (elektriciteits)net. De hypermoderne WKO-installatie (warmte-koudeopslag) is nu ook klaar voor gebruik. De warmte en koude die het gebouw over heeft zal in 2023 ook worden geleverd aan omliggende gebouwen.

Publicatie: De Meent van het gas af!

Publicatie: Zonnecarport af

Bloemwijk

Fijne, energiezuinige en betaalbare woningen bieden in een prettige leefomgeving’ is de missie van Van Alckmaer voor een nieuw Bloemwijk. Ruim 160 woningen werden gesloopt. Hiervan werden 11 eengezinswoningen en 42 appartementen op een circulaire manier geïsoleerd: het materiaal is gemaakt van weggegooid kunststof van plastic producten. Inmiddels liggen de daken vol met zonnepanelen, zorgen warmtepompen voor verwarming en warm water en zijn er in vijf woningen accu’s geïnstalleerd om de elektriciteit niet terug te hoeven leveren aan het net.

bloemwijkalkmaar.nl

Huizen in de wijk Bloemwijk

Combilaadpaal

Gemeente Alkmaar start met een pilot voor een innovatieve combilaadpaal in het centrum. Een bestaande lantaarnpaal aan de Nieuwlandersingel is omgebouwd. De combilaadpaal is een lantaarnpaal met laadpunten voor elektrische auto’s en elektrische plezierboten.

Start pilot innovatieve combipaal op Voordam

Noordertogt

Op het dak en aan de kopgevel van flatgebouw Noordertogt aan de Van de Veldelaan in Alkmaar plaatst Woningcorporatie Woonwaard 910 zonnepanelen. Hiermee wordt 100% van de benodigde elektriciteit voor de flat duurzaam opgewekt. Daarnaast wordt het dak beter geïsoleerd. Woonwaard laat circulaire dakbedekking aanbrengen en wordt de warmte- en ventilatie installatie verbeterd waardoor het gasverbruik daalt. Met deze verduurzamingsslag daalt de CO2 uitstoot van de flat en zijn de woningen beter voorbereid op de toekomst.

Publicatie: Grootse verduurzaming Noordertogt van start

3D-tekening van flatgebouw Noordertogt

Dillenburgstraat

Woonwaard is ook bezig twee appartementencomplexen, met in totaal 53 appartementen, te renoveren aan de Dillenburgstraat. Om een duurzame warmtelevering te creëren voor de huishoudens is er een koppeling gemaakt met een nabijgelegen lokaal warmtenet waarin indirecte warmteleveringssets de warmtelevering mogelijk maken zonder benodigde warmteverdeelstations

Investa

InVesta helpt organisaties die duurzame energie ontwikkelen, zoals organisaties die gas maken uit GFT-afval en waterstofgas met zon-en-windenergie. InVesta heeft daarvoor een expertisecentrum gebouwd. Het complex van InVesta is één van de duurzaamste van de gemeente Alkmaar. Dit komt mede door de innovatieve zonnepanelen op het dak, zonnepanelen in de gevel en een batterij die de stroom opvangt. Het gebouw wordt volledig duurzaam verwarmd met PVT-panelen en innovatieve warmtepompen.

investa.org

WP4

Uit de WP 4 Citizen Engagement Plan van POCITYF komt o.a. de samenwerking met Inholland in stand: het stimuleren van co-creatie met het onderwijs in slimme duurzame oplossingen. In september vond bijvoorbeeld de onderwijsbattle ‘Connect to Create’ plaats. Teams van studenten gingen de strijd met elkaar aan om binnen 24 uur een oplossing te vinden voor een aantal uitdagende casussen uit het werkveld: Hoe ziet een duurzame en circulaire gebouwde omgeving in Alkmaar er in 2040 uit? Wat moet een gemeente doen om dit mogelijk te maken?’

Publicatie: Inholland studenten strijden 22 maart om de titel ‘Best Student Company of the Year’

Publicatie: Scholen starten Junior IOT Energie Challenge tijdens Alkmaar Light Festival

Een groep studenten van Inholland poseert met een prijs van 1000 euro

Tipping

TIPPING is een innovatieve methode dat wordt toegepast om inwoners en andere belanghebbenden in een vroeg stadium te betrekken in de deelprojecten. Door samen te werken met deze vertegenwoordigers versnelt het project. Zij helpen ook de rest van de inwoners de innovatieve technologieën te begrijpen om daarmee het draagvlak te vergroten en er op de juiste manier gebruik van te maken. Het netwerk met de vertegenwoordigers bestaat uit: (1) gebruikers die interesse hebben in techniek en doe-het-zelf-projecten, (2) gebruikers die goed kunnen communiceren en motiveren op het gebied van duurzaamheid, en (3) gebruikers die natuurlijke, informele leiders zijn. Zij houden zicht op de installatie, gebruik, kosten en service van de nieuwe systemen. De leiders bepalen de agenda en discussiepunten met het management van de pilots in Alkmaar.

Naast de bovenstaande demonstratie locaties zijn er drie replicatie gebieden – het bedrijventerrein Boekelermeer, het stadscentrum en de Kanaalzone – die de in Westrand gedemonstreerde innovatieve elementen zullen repliceren.

Wij werken samen met:

New Energy Coalition

Logo New Energy Coalition

Drivers of change

Woonwaard

Logo Woonwaard

Verhuurt 14.500 woningen in de regio Alkmaar en Heerhugowaard.

Inholland Alkmaar

Logo Inholland Alkmaar

Altijd elkaar versterken.

HVC

Logo HVC

Een schone wereld. we doen het gewoon.

Investa

Logo Investa

Het expertisecentrum.

van Alckmaer

Logo Van Alckmaer

De oudste woningcorporatie van Alkmaar.

Connexxion

Logo Connexxion

Plan je reis.

TNO

Logo TNO

Dit is de tijd voor innovatieve oplossingen.

Firan

Logo Firan

Infra voor nieuwe energie.

Rijksuniversiteit Groningen

Logo Rijksuniversiteit Groningen

Founded in 1614

Blijf op de hoogte.

U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Alkmaar Duurzaam.