Doe Duurzaam inspiratie

Welkom op de inspiratiepagina van Doe Duurzaam. Met leuke tips, verhalen en activiteiten hopen we je te inspireren over duurzaamheid.

Duurzaam doen is belangrijk voor het milieu. Meestal is duurzaam doen makkelijker dan we in de eerste instantie denken. Iedereen kan het doen op zijn eigen manier. Als we allemaal wat doen, bereiken we een groot resultaat, namelijk een Duurzaam Alkmaar.

Steen eruit, groen erin

Op steeds meer plekken in de gemeente vervangen we stenen voor groen. Niet alleen kan het water hierdoor makkelijk in de grond zakken, een groene stad is ook een leefbare stad. Planten en bomen brengen verkoeling tijdens hete zomers en zijn van belang voor bijen, vlinders en vogels. Iedereen kan bijdragen door in de eigen tuin te kiezen voor groen in plaats van tegels. Dus de oproep is ‘stenen eruit, groen erin’.

Subsidie voor een groene buurtinitiatief

Hebben u en uw buurtbewoners een groen idee en wilt u ook met elkaar de handen uit de mouwen steken? Vraag dan subsidie aan. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een vlindertuin, geurtuin, buurtmoestuin of geveltuintjes. Vind meer informatie, de voorwaarden van de subsidie en het aanvraagformulier op Groenideeën met de buurt.


Meehelpen in de vlindertuin

In Daalmeer staat Vlindertuin De Groene voet, een prachtig groene plek die vrij te bezoeken is. Heeft u groene vingers? Goed nieuws: de vlindertuin is op zoek naar vrijwilligers. Op donderdag en zaterdag kan regelmatig worden getuinierd in Vlindertuin de Groene Voet. Ga voor meer informatie hierover naar De Groene Voet.

Repaircafé

Een Repaircafé is de ideale plek om kapotte apparaten een tweede leven te geven. De apparaten worden daar gratis gerepareerd. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope keukenmachine. Reparatiekosten zijn voor de fabrikant vaak te duur, dan is het Repaircafé de oplossing.

Natuurlijk kunnen ze bij het Repaircafé geen garantie geven dat het apparaat werkend terugkomt, maar ze doen er  alles aan om te voorkomen dat het wordt weggooit.

Vind een Repaircafe bij u in de buurt via repaircafe.org

Heeft u een werkend apparaat? Er zijn tegenwoordig natuurlijk genoeg winkels of websites en apps om tweedehandsspullen aanbieden en te kopen. Kijk eens op de website van alle kringloopwinkels.


Hoe werkt een warmtepomp? En wat verandert er allemaal in huis?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke vervanging voor bijvoorbeeld een gasgestookte cv-ketel. Je kunt er dus je huis mee verwarmen en koelen. Je gebruikt minder of helemaal geen gas. De pomp zorgt ook voor warm water.

Hoe werkt een warmtepomp?
Kort gezegd werkt een warmtepomp zo: een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht (luchtwater warmtepomp) of bodem (bodemwater warmtepomp). Die energie is altijd aanwezig, ook als het vriest. De warmtepomp zet de energie om in warmte. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om woning en water te verwarmen. Een groot voordeel is dat een warmtepomp ook kan koelen. Dat gaat het beste met een bodemwater warmtepomp.

Wat verandert er allemaal in huis?
Een warmtepomp is in de meeste gevallen de laatste stap in het proces naar een aardgasloze woning. Het is noodzakelijk om eerst je huis goed te isoleren. Denk aan isolatie van de vloer, muren, ramen en het dak. Om de warmte in huis goed te verspreiden, maak je gebruik van vloer- of wandverwarming. Een warmtepomp is uitstekend te combineren met zonnepanelen of een zonneboiler.

POCITYF
Project POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Project POCITYF installeert eind dit jaar warmtepompen in De Meent. Bij de nieuwbouwproject Bloemwijk worden ook warmtepompen geplaatst.

Meer informatie over warmtepompen? Ga naar www.duurzaambouwloket.nl voor onafhankelijk duurzaam advies.Meer informatie over POCITYF? Ga naar www.pocityf.eu.

Lever afval apart in

Als afval er dan toch is, is het belangrijk om het te scheiden, zodat het op een andere manier te hergebruiken is. Helaas belandt nog teveel afval in de restafvalcontainer. Dat is jammer, want daarmee eindigt het in de verbrandingsovens en kan het niet hergebruikt worden.

Omgekeerd inzamelen?

Kort gezegd betekent omgekeerd inzamelen dat herbruikbare grondstoffen, zoals groente-, fruit- en tuinafval(GFT), plastic (plastic, blik en drinkpakken), papier en karton aan huis worden opgehaald. De kleine hoeveelheid restafval die overblijft, brengt u naar een ondergrondse container bij u in de directe omgeving.

Waarom afval scheiden?

  1. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn.
  2. Afval scheiden zorgt voor minder broeikasgassen.
  3. Papier en textiel dat bij het huisvuil zit, wordt bijvoorbeeld nat en vies. Daar kan het recyclebedrijf niets meer mee.

Wat gebeurt er met GFT?

Meer dan de helft van ons afval bestaat uit GFT. Van goed gescheiden GFT maakt afvalenergiebedrijf HVC compost en biogas. Het verwerken van GFT tot biogas en compost is goedkoper dan verbranden, beter voor het milieu en bespaart grondstoffen.

Uw inspanningen om uitsluitend en zoveel mogelijk groente-, fruit- en tuinafval in de groene bak te gooien, zijn dus zeker niet voor niets.


Watervriendelijke tuintips

De meeste mensen willen graag een aantrekkelijke tuin maar zonder al teveel werk. Maar om dan te kiezen voor een volledig betegelde tuin is niet nodig. Betegelde tuinen laten geen of heel weinig regenwater in de grond doorsijpelen. Betegelde tuinen worden ook veel warmer in de zomer en bieden geen leefruimte aan vogels, vlinders en andere dieren.

Begrenzingen

Kies voor duidelijke lijnen en begrenzingen van borders en gazon. Dit kan met een rij klinkers, cortenstaal of hout. Grasmaaien kost tijd maar wezenlijk minder als je een duidelijke begrenzing hebt en niet ook nog de graskant moet verzorgen. U kunt met een afgebakende grens ook kiezen voor een robotmaaier. Het onderhoud van een gazon is te overzien. In het hoogseizoen één keer per week maaien. Dit is niet meer werk dan het onkruid verwijderen en schoonhouden van een tegeltuin. Een gazon houdt je tuin in de zomer wel koeler dan een tegeltuin en laat het regenwater infiltreren.

De juist plant op de juiste plek

Kies planten die bij je tuin passen. Licht, schaduw, nat, droog, enzovoorts. Kies voor een thema dat bij jouw tuin past. Een vochtige zonnige bloemenrijke tuin, zandige prairietuin, vochtige moerastuin of een schaduwrijke bostuin. Informeer je in tuinboeken of in het tuincentrum. Kijk wat het bij de buren goed doet. Dat zal het waarschijnlijk ook in jouw tuin goed doen. Iedere niet goed gekozen plant kost extra tijd, van water geven en bemesten tot extra snoeien en het vervangen als hij verkommert.
 
Lees meer tips op HuisjeBoompjeBeter.nl.

SlimmeBuur

Heeft u al isolatie of zonnepanelen? En mogen uw buren vragen hoe u dat geregeld heeft? Meld u dan aan bij: SlimmeBuur.nl.

In Alkmaar zijn al veel mensen slim en duurzaam bezig door bijvoorbeeld hun huis te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Er is ook een groep die nog vragen heeft voordat ze zo’n energiebesparende oplossing uitvoeren. En aan wie kunt u die vragen nu beter stellen dan aan uw buur die het nodige uitzoekwerk al gedaan heeft? We zijn op zoek naar die ‘slimme’ buren die hun ervaring willen delen.

Hoe het werkt?

Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op www.SlimmeBuur.nl. En iedereen die vragen heeft, kan op de kaart zijn eigen SlimmeBuur zoeken om met een berichtje een vraag te stellen. Op de kaart staat ongeveer waar u woont. uw adres wordt niet openbaar.

Een initiatief van HIER

www.SlimmeBuur.nl is een initiatief van klimaatstichting HIER. HIER helpt je slimme keuzes te maken die ook goed zijn voor het klimaat. Zoals bijvoorbeeld energie besparen. HIER doet dit helemaal onafhankelijk en zonder commercieel belang. SlimmeBuur wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.