Terug naar het overzicht

Gebied rondom AFAS-stadion aangewezen als veiligheidsrisicogebied

In december geldt de ruimte rondom het AFAS stadion als veiligheidsrisicogebied. De aanwijzing betekent dat de politie preventief mag fouilleren op de tijdstippen die de officier van justitie aangeeft. In dit geval geldt dat rond de thuiswedstrijden van AZ. Voor nu zijn dat 2 december, 5 december en 9 december.

Aanleiding zijn de ongeregeldheden tijdens de laatste thuiswedstrijd van AZ, en in andere voetbalstadions in de afgelopen periode. Politie en OM zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het voorval in Alkmaar. Direct na de ongeregeldheden is in de voetbalvierhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie en AZ) de problematiek besproken.

De leden van de vierhoek hebben afgesproken dat ze samen optrekken tegen groeiend voetbalgeweld. Elk lid van de vierhoek neemt daarbij de benodigde maatregelen. Het besluit van de burgemeester volgt hieruit. In de overweging van het besluit is er nadrukkelijk aandacht voor de zorgen over het gevaar dat zwaar (illegaal) vuurwerk met zich meebrengt.

Het besluit:

  • Het gebied rondom het AFAS stadion zoals aangegeven op bijgaande plattegrond aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.
  • Deze aanwijzing van kracht te laten zijn van 2 december 2021, 16.00 uur tot en met 31 december 2021, 23.59 uur.
Kaartje van het veiligheidsrisicogebied rondom het AFAS stadion zoals aangewezen in het besluit
Kaart van het veiligheidsrisicogebied rondom het AFAS stadion zoals aangewezen in het besluit

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.