Terug naar het overzicht

Achter de schermen werken aan broedplaats De Drukkerij

De opening van culturele broedplaats De Drukkerij is een stap dichterbij. De initiatiefnemers mogen van het college het pand aan de Marconistraat per 1 april 2021 in gebruik nemen. In het gebouw vinden nog geen publieksactiviteiten plaats vanwege de coronamaatregelen. Met de tijdelijke toestemming kunnen de voorbereidingen doorgaan. ‘Zo gaat er geen tijd en energie verloren om dit mooie initiatief te realiseren’, aldus wethouder Cultuur, Christian Braak.

De opbouw van De Drukkerij was in volle gang toen in december 2020 de aangescherpte maatregelen vanuit het kabinet werden genomen. Samen met de initiatiefnemers van het eerste uur, stichting De Drukkerij en de Regie B.V. heeft de gemeente zich ingespannen om de realisatie toch door te laten gaan.

Christian Braak, wethouder Cultuur zegt hierover:

Met deze stap komt een langgekoesterde wens steeds dichterbij. De Drukkerij biedt ruimte voor creatieve en innovatieve makers. Door nu al het gebouw in gebruik te kunnen nemen geven we ook perspectief aan de gebruikers. Iets om naar uit te kijken, in deze voor cultuur vaak moeilijke tijden.

De broedplaats maakt onderdeel uit van grotere projecten zoals gebiedsontwikkeling in Oudorp en het Alkmaars Kanaal. De Drukkerij in oprichting combineert een publieke functie met een werk- en creëerplek voor culturele en creatieve ondernemers. De verschillende gebruikers kunnen binnen de clusters in het gebouw een eigen geluid en identiteit behouden en ontwikkelen. Bekende Alkmaarse initiatieven als Koel310, De Karavaan, De Kaasfabriek en Bureau Permanent Tijdelijk vinden hierin hun eigen plek en nemen eigen huurders mee. Uniek is de ruimte voor Urban Sports binnen de Drukkerij. Zo komen er een beachvolleybalvelden, een free run- en skatehal.

Uniek

Juist aan deze plekken heeft Alkmaar, ook in coronatijd, behoefte. Deze combinatie van functies vormen een broedplaats en dat maakt het straks tot zo’n unieke plek. Dat wordt onderstreept door wethouder Braak:

‘Broedplaatsen zijn van grote waarde voor de sector. De Drukkerij biedt straks experimenteerruimte, podia en presentatiemogelijkheden. Daar waar zoveel behoefte aan is. Bovendien is het van belang voor de groeiende gemeente. We zetten hier Alkmaar mee op de kaart voor creatieve, innovatieve makers.’

De gemeente komt hiermee ook Koel310 tegemoet door deze broedplaats alvast te laten verhuizen voor 1 april – de uiterste datum van vertrek op de Koelmalaan.